Sernik iście królewski. Elegancki na zewnątrz i wykwintny, pełen dodatków w środku. Słodko-słono-orzechowy. Skradnie Wasze serca! Idealny dla fanów popularnych batonów czy kajmaku. Sernik świetnie nadaje się na wszelkiego rodzaju uroczystości. Smakuje naprawdę obłędnie. Do lekkich wprawdzie nie należy, ale raz kiedyś można sobie na taki smakowity kąsek nie licząc kalorii 🙂
Spód:
- 100 g maślanych ciastek (lub dowolnych ciastek)
- 40 g orzeszków ziemnych, prażonych (można zastąpić ciastkami)
- 60 g masła, roztopionego
Masa serowa:
- 750 g twarogu
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 180 g orzeszków ziemnych
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 puszki masy krówkowej (puszka o wadze 510 g)
- spora szczypta soli
Dodatkowo, do ozdoby:
- 1/2 puszki masy krówkowej (puszka o wadze 510 g)
- 100 g orzeszków ziemnych
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę i orzechy ziemne (180 g) posikać.
Ciastka i orzeszki (na spód) zmielić za pomocą malaksera na tzw. piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. ‚Mokry piasek’ wysypać na dno tortownicy, przyklepać i schłodzić minimum 30 minut.
W misce umieścić twaróg, śmietanę, jajka, cukier, sól, mąkę ziemniaczaną i kajmak. Zmiksować dokładnie, tylko do połączenia składników (nie należy zbytnio napowietrzać masy). Dodać posiekane orzeszki i czekoladę i szybko wymieszać. Masę przełożyć na spód i wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 60 minut- aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty w dotyku (nie należy przepiec sernika!). Zostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić minimum 4 godziny.
Kajmak (do ozdoby) szybko wymieszać, tak aby zrobił się płynny. Przełożyć go na wierzch sernika i wyrównać. Na końcu ozdobić sernik orzeszkami.
Smacznego ! 🙂
2 komentarze
Wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie 🙂
Tak 🙂