• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Ciasto Kubuś
    Kruche rogaliki z powidłami- idealne
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pierniczki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Muffinki bananowe z jabłkami
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
Puchata drożdżówka z rabarbarem, najlepsza
23 maja 2017

Puchata jak chmurka. Wysoka do nieba, słodka z chrupiącą kruszonką. Mój ideał 🙂 Najlepsza zaraz po upieczeniu- ale uwaga bo wtedy nie kończy się na jednym czy dwóch kawałkach 😉 (niezależnie od wielkości). W dzisiejszym przepisie zapraszam na drożdżówkę z idealnie do niej pasującym rabarbarem. Jest bardzo prosta i szybka, nie ma konieczności długiego wyrabiania. Jedyne co zajmuje sporo czasu to rośnięcie, jak zwykle przy ciastach drożdżowych. Jednak efekt końcowy jest wyśmienity ! Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 570 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka (ok 37°C)
  • 30 g drożdży
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 140 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 450 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania), najlepiej za pomocą misera, ponieważ ciasto jest dość płynne.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie rabarbar, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

Smacznego 🙂

 

Podziel się:

  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)

Podobne

drożdżemąka krupczatkarabarbar
Share

Bazy  / Ciasta drożdżowe  / Ciasta z owocami  / Drożdżówki

Zuzia

You might also like

Tarta z rabarbarem- galette
5 czerwca 2019
Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019

3 komentarze


Magda
23 May 2017 at 21:01
Reply

Wygląda obłędnie!



    Zuzia
    24 May 2017 at 08:20
    Reply

    O tak ! A smakuje jeszcze lepiej 🙂

Najprostsza drożdżówka HIT – Najlepsze Smakołyki
21 June 2018 at 16:09
Reply

[…] Tutaj możecie znaleźć przepis na tradycyjną, wysoką drożdżówkę. […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Ciasto Kubuś
    Kruche rogaliki z powidłami- idealne
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pierniczki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Muffinki bananowe z jabłkami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    banany bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Maj 2017
    P W Ś C P S N
    « Kwi   Cze »
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły