• Muffiny czekoladowe, najlepsze
    Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    Puszysty sernik
    Ciasteczka drożdżowe z powidłami
    Zdrowe batony z suszonymi owocami (paleo, bez cukru, bez mleka, bez ziaren)
    Puchata drożdżówka z rabarbarem, najlepsza
    Zdrowe żytnie bułeczki
    Drożdżowe faworki
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
Pączki z rabarbarem
3 lipca 2015

SONY DSC

Pączki latem? Czemu nie 🙂 Przepis pochodzi z programu The Big Eat , a jego autorem jest John Whaite. Program ten oglądałam rok temu, ale dopiero teraz postanowiłam wypróbować ten przepis. Pączki z rabarbarem to naprawdę świetna sprawa. Jeżeli jesteście przywiązani do jakiegoś pączkowego przepisu, możecie go tutaj użyć, a następnie nadziać dżemem i budyniem. Podawać suto obsypane cukrem pudrem 🙂

Składniki na 10 pączków:

  • 550 g mąki
  • 90 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • 240 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 40 g masła

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu rabarbarowego
  • 1 budyń na 0,5 l mleka- przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzony
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Drożdże, mleko, cukier i 100 g mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut. 

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka oraz masło i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minuty. Gdy będzie gładkie i elastyczne, należy włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 1,5 h, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 10 równych części*. Każdy kawałek jeszcze raz wyrobić, uformować na kształt bułeczki i odłożyć do wyrośnięcia na 1 h, do podwojenia objętości.

Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (ok 2 minuty z każdej strony). Musimy uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ pączki zbyt szybko się spieką, a w środku będą surowe. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z długą tylką i nadziać pączki zostawiając trochę miejsca. Proces powtórzyć z budyniem. Pączki podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

*Aby wszystkie były identyczne polecam użyć wagi.

 Rośnięcie:

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Udostępnij na Twitterze(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Facebooku(Otwiera się w nowym oknie)
  • Kliknij, aby udostępnić na Google+(Otwiera się w nowym oknie)

Podobne

budyńdżemrabarbar
Share

Bułki  / Tłusty Czwartek

Zuzia

You might also like

Puchata drożdżówka z rabarbarem, najlepsza
23 maja 2017
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
10 maja 2017
Mini tarty z bezową pianką i owocami
2 maja 2017

Comment


Juna
6 July 2015 at 19:00
Reply

Idealne ♡



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Muffiny czekoladowe, najlepsze
    Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    Puszysty sernik
    Ciasteczka drożdżowe z powidłami
    Zdrowe batony z suszonymi owocami (paleo, bez cukru, bez mleka, bez ziaren)
    Puchata drożdżówka z rabarbarem, najlepsza
    Zdrowe żytnie bułeczki
    Drożdżowe faworki
  • NAJLEPSZE PĄCZKI- SPRAWDZONE I PYSZNE!

  • FIT PRZEPISY

  • DROŻDŻOWE FAWORKI- EKSPRESOWE PĄCZKI !

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • HIT
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki placki gofry
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Serniki
    • Smak dzieciństwa
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Zdrowo
  • CIASTKA OWSIANE- TRADYCYJNE

  • Tagi

    banany bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem lemon curd maliny marchew migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Lipiec 2015
    P W Ś C P S N
    « Cze   Sie »
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły