Cytrynowy puch- nazwa idealnie opisuje to ciasto. W zasadzie nic więcej pisać nie trzeba 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. Kryje w sobie pyszny biszkopt, puszysty, mocno cytrynowy krem, świeże maliny i chrupiącą bezę. Ciasto idealne na koniec wakacji 🙂
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Beza:
- 1 białko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o tej samej średnicy, co tortownica w której piekliśmy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 140°C.
W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać białko na niskich obrotach, gdy się spieni dodać sól i powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białko będą już sztywne zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu beza powinna być idealna.
Na samym końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozsmarowujemy na papierze, uważając aby nie wyjść za granice okręgu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
Krem:
- 400 ml lemon curd (przepis na całą porcję niżej)
- 330 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka malin
300 ml lemon curd dokładnie mieszamy z mascarpone. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie przekładamy do masy z mascarpone i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały lemon curd i rozsypujemy maliny.
Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło. Przed samym podaniem przykryć bezą.
Gotowe 🙂 Smacznego !
Lemon curd:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 całe cytryny
- 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
- 140 g cukru
Wykonanie: Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Jeszcze ciepły lemon curd przelać do słoiczka i wystudzić.
15 komentarzy
Idealne ciasto ,pozdrawiam.
Dziękuję 🙂
Ale piękne 😉 Narobiłaś mi smaka, nie powiem 😉
Absolutnie fenomenalne ciasto =)))) Jedne z najlepszych i najsmaczniejszych jakie jadłam w życiu =)
Wilgotny, pyszny biszkopt i cytrynowy krem, który po prostu rozpływa się w ustach. Jak dla mnie idealne połączenie moich ulubionych smaków – cytryny i malin. Bardzo dziękuję za przepis =)
Bardzo się cieszę 🙂
Coś wspaniałego. 🙂
Świetnie, dziękuję!
[…] Cytrynowy puch […]
[…] Tutaj ciasto w wersji tradycyjnej. […]
w jakiej formie pieklas? (jaka średnica?)
Tortownica o średnicy 23 cm, tak jak w przepisie (fragment o biszkopcie) 🙂
Witam czy biszkoptu nie trzeba nasaczyć czy nie będzie suchy?
Tutaj nie ma takiej konieczności z uwagi na galaretkę- biszkopt z pewnością nie będzie suchy 🙂
Witam. Wygląda smakowicie ale czy można dodać truskawki zamiast malin?
Oczywiście, polecam jednak pokroić je wcześniej na ćwiartki 🙂