Pączki latem? Czemu nie 🙂 Przepis pochodzi z programu The Big Eat , a jego autorem jest John Whaite. Program ten oglądałam rok temu, ale dopiero teraz postanowiłam wypróbować ten przepis. Pączki z rabarbarem to naprawdę świetna sprawa. Jeżeli jesteście przywiązani do jakiegoś pączkowego przepisu, możecie go tutaj użyć, a następnie nadziać dżemem i budyniem. Podawać suto obsypane cukrem pudrem 🙂
Składniki na 10 pączków:
- 550 g mąki
 - 90 g cukru
 - 20 g drożdży
 - 2 jajka
 - 240 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
 - 40 g masła
 
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu rabarbarowego
 - 1 budyń na 0,5 l mleka- przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzony
 - 1/3 szklanki cukru pudru
 
Drożdże, mleko, cukier i 100 g mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka oraz masło i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minuty. Gdy będzie gładkie i elastyczne, należy włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 1,5 h, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 10 równych części*. Każdy kawałek jeszcze raz wyrobić, uformować na kształt bułeczki i odłożyć do wyrośnięcia na 1 h, do podwojenia objętości.
Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (ok 2 minuty z każdej strony). Musimy uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ pączki zbyt szybko się spieką, a w środku będą surowe. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z długą tylką i nadziać pączki zostawiając trochę miejsca. Proces powtórzyć z budyniem. Pączki podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
*Aby wszystkie były identyczne polecam użyć wagi.
Rośnięcie:











						    	    



								       
								       
								       






Comment
Idealne ♡