Cudowny waniliowy sernik. Kruchy czekoladowy spód idealnie komponuje się z delikatnym sernikiem. Mazisty, ale nie ciężki i przepyszny. Do tego frużelina owocowa, która idealnie wzbogaca smak. Możecie użyć Waszych ulubionych owoców, najlepiej sprawdzą się wiśnie, porzeczki, maliny lub jagody !
Spód:
- 90 g mąki pszennej
- 10 g kakao
- 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia
- 35 g cukru
- 65 g masła
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 750 g twarogu, zmielonego na sernik
- 3 jajka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki śmietany 30 lub 36%
- 1 łyżka miękkiego masła
Frużelina:
- 200 g czerwonej porzeczki (lub np malin, truskawek)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody
Zaczynamy od kruchego spodu. Mąkę należy wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem dodać posiekane masło oraz żółtko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) Ciastem równomiernie wykleić dno i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 ºC i podpiec przez ok 15- 17 minut.
Następnie przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić porzeczki i cukier, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok 5 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać to porzeczek, dokładnie wymieszać i gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia. Zostawić do przestudzenia.
Wszystkie składniki na masę serową dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na upieczony spód i wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z frużeliny porzeczkowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok 55- 60 minut (aż wierzch będzie upieczony, ale sprężysty).
Sernik zostawić do wystudzenia w piekarniku. Ja nie mogłam się doczekać i połowa zniknęła jeszcze ciepła 🙂 Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Leave A Reply