Jest tu ktoś kto nie lubi tortilli? Nie wiem czy wiedzieliście, ale wykonanie samemu placków jest bardzo proste. Od kilku lat już nie kupujemy gotowych. Te domowe są na prawdę o niebo lepsze! (choć wiem, że to oklepany tekst, ale to najprawdziwsza prawda 🙂 ). To ciasto jest podobne do tego na pierogi i bardzo łatwe w przygotowaniu. To przepis bazowy, który możecie urozmaicić według własnych upodobań np dodając ulubione przyprawy. Zapraszam !
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
- 2/3 szklanki gorącej wody (najlepiej wrzątku)
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić. Zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie podzielić na 8 równych części, a każdą z nich uformować w kulę. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 15- 20 minut, żeby odpoczęło.
Dużą patelnię rozgrzać 'na sucho’. Blat oprószyć mąką i pierwszy kawałek ciasta cienko rozwałkować (ok 2 mm), podsypując mąką, aby nie przywierało. Najlepiej rozwałkowywać ciasto na bieżąco, po jednej. Placki piec na patelni po ok 1 minutę z każdej ze stron, uważając żeby się nie przypaliły. Gotowe !
Smacznego 🙂
Przechowywanie- jeżeli nie będziecie jeść tortilli od razu, gotowe placki należy szczelnie owinąć folią, aby nie wyschły.
Leave A Reply