Początkowo nie miałam zamiaru zamieszczać przepisu na blogu. Kremówki przygotowałam dość spontanicznie z okazji 100 urodzin Papieża i mojego Dziadka 🙂 (chodzi o 2 inne osoby !) Gdy pokazałam je na instastory (tutaj link do instagrama) zrobiły furrorę i dostałam mnóstwo pytań o przepis.
Zamiast klasycznego ciasta francuskiego użyłam domowej, ekspresowej wersji z przepisu na tartę rabarbarową (tutaj). Moim zdaniem jest dużo lepsze niż ciasto dostępne w sklepie, wspaniale się listkuje i przygotowuje się je bardzo szybko. Do tego krem budyniowy na dużej ilości żółtek i masła, bita śmietanka i solidna porcja cukru pudru. Kalorii mnóstwo, ale w końcu raz kiedyś można!
W tym cieście nie warto iść na skróty. Każdy element musi być wykonany jak najstaranniej inaczej ciasto może się nie udać. Blaty z ciasta francuskiego muszą być prawidłowo wypieczone, rumiane i niesurowe w środku. Budyń dobrze wystudzony, masło ubite na puszystą masę i sztywny krem z bitej śmietany. Dzięki temu ciasto będzie pyszne i się nie „rozjedzie”. Mam nadzieję, że Was nie przestraszyłam, bo kremówka jest pyszna i wbrew pozorom nietrudna w przygotowaniu 🙂
Ciasto:
- 2 porcje ciasta z przepisu na tartę (tutaj) lub 2 porcje ciasta francuskiego
Przygotować dwie blachy od piekarnika. Na dwóch dużych arkuszach papieru do pieczenia odrysować spód od tradycyjnej, prostokątnej formy (22 x 34 cm). Następnie dodać jeszcze 1,5- 2 cm do dwóch boków i wydłużyć je. Schłodzone ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Następnie przełożyć na papier i przyciąć do większych wymiarów (ok 24x 36 cm, ciasto skurczy się w trakcie pieczenia). Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C przez 25- 30 minut. * Należy obserwować ciasto i reagować, jeżeli będzie wypieczone zbyt szybko, należy delikatnie obniżyć temperaturę i piec dłużej, aby nie było surowe. Jeśli będzie zbyt blade należy podnieść temperaturę do 200°C.
Krem budyniowy:
- 800 ml mleka 3,2%
- 6 żółtek
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej (można pół na pół z ziemniaczaną)
- 250 g miękkiego masła
Mleko umieścić w garnuszku i zagotować. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać gorące mleko, cały czas miksując.
Masę przelać do garnuszka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić przez minimum 30 minut w lodówce.
Miękkie masło ubić na najwyższych obrotach miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie w 4 turach dodać budyń i ubijać do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany 36 %
- 1 łyżka cukru
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia po upieczeniu
Śmietankę z cukrem ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera.
Całość
Jeden blat wypieczonego ciasta pokroić ostrym nożem (np do pizzy) na prostokątne, symetryczne kawałki. Ja podzieliłam ciasto na 16 równych części. Takiej wielkości będą Wasze kremówki. Ciasto jest dość mocne, dlatego lepiej pokroić je od razu (tylko tą część która będzie na górze), dzięki temu finalnie kremówka będzie wyglądać idealnie 🙂
Tradycyjną prostokątną blachę (22 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej drugi blat ciasta francuskiego (jeżeli jest zbyt duży można go wcześniej przyciąć na wymiar spodu). Na wierzch wyłożyć masę maślaną i schłodzić w lodówce minimum 2-3 h. Następnie rozsmarować ubitą śmietankę i poukładać pokrojone wcześniej kawałki ciasta francuskiego.
Tak przygotowane ciasto najlepiej schłodzić jeszcze minimum 1 godzinę w lodówce, choć nie jest to konieczne. Przed podaniem solidnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
*Jeżeli pieczecie razem obydwie porcje ciasta należy włączyć termoobieg.
Leave A Reply