• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodzianki idealne
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Emilia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Agna o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    • Zuzia o Domowe krówki
  • Adsense

  • Maj 2020
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Kwi   Cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem

4 maja 2020

Sezon na rabarbar oficjalnie rozpoczęty ! Tym razem drożdżówka musi poczekać na swoją kolej, choć na pewno nie za długo 🙂 (tutaj przepis na drożdżówkę). Klasyczne, maślane ciasto ucierane z prażonym rabarbarem i kruszonką 🙂 Tutaj wersja tego ciasta z truskawkami! Jest ono takie jakie lubimy najbardziej. Ciasta ucieranego jest stosunkowo mało, dokładnie tyle, aby kawałki były stabilne i łatwo się kroiły, ale główną rolę grają owoce. Dużo rabarbaru. I oczywiście kruszonki 🙂 Polecam !

Forma– ciasto przygotowałam w foremce o połowę mniejszej niż ‘tradycyjna’ prostokątna blacha (22 x 34 cm). Moja forma ma wymiary 22 x 17 cm, możecie użyć także okrągłej foremki o średnicy ok 21 cm. Jeśli chcecie upiec większe ciasto wystarczy podwoić ilość składników i wydłużyć czas pieczenia o 5- 10 minut (do suchego patyczka)

Składniki:

  • 70 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 80 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Prażony rabarbar:

  • 350 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki o grubości 2 cm
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 55 g cukru
  • 55 g masła lub margaryny do pieczenia

Formę o wymiarach 22 x 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na prażony rabarbar umieścić na patelni lub w garnku i prażyć na dużym ogniu przez 7-10 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Zostawić do lekkiego przestudzenia.

Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać jajka jedno po drugim oraz skórkę z cytryny.

Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć rabarbar i przykryć równomiernie kruszonką.

Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłożyć do wystudzenia.

Smacznego !

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynarabarbar
Share

Ciasta ucierane  / Ciasta z owocami  / Sezonowe

Zuzia

You might also like

Jabłecznik z plecionką- Apple pie
23 września 2019
Drożdżówka z jagodami
18 lipca 2019
Tarta z rabarbarem- galette
5 czerwca 2019

2 komentarze


Slow Life Project
8 May 2020 at 15:40
Reply

Cudne ciasto! Zresztą bardzo fajny blog i naprawdę duuużo ciekawych przepisów 🙂



    Zuzia
    8 May 2020 at 16:46
    Reply

    Dziękuję 🙂

Pozostaw odpowiedź Zuzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodzianki idealne
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Maj 2020
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « Kwi   Cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły