Sezon na rabarbar oficjalnie rozpoczęty ! Tym razem drożdżówka musi poczekać na swoją kolej, choć na pewno nie za długo 🙂 (tutaj przepis na drożdżówkę). Klasyczne, maślane ciasto ucierane z prażonym rabarbarem i kruszonką 🙂 Tutaj wersja tego ciasta z truskawkami! Jest ono takie jakie lubimy najbardziej. Ciasta ucieranego jest stosunkowo mało, dokładnie tyle, aby kawałki były stabilne i łatwo się kroiły, ale główną rolę grają owoce. Dużo rabarbaru. I oczywiście kruszonki 🙂 Polecam !
Forma– ciasto przygotowałam w foremce o połowę mniejszej niż 'tradycyjna’ prostokątna blacha (22 x 34 cm). Moja forma ma wymiary 22 x 17 cm, możecie użyć także okrągłej foremki o średnicy ok 21 cm. Jeśli chcecie upiec większe ciasto wystarczy podwoić ilość składników i wydłużyć czas pieczenia o 5- 10 minut (do suchego patyczka)
Składniki:
- 70 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Prażony rabarbar:
- 350 g rabarbaru, pokrojonego w plasterki o grubości 2 cm
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 55 g cukru
- 55 g masła lub margaryny do pieczenia
Formę o wymiarach 22 x 17 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na prażony rabarbar umieścić na patelni lub w garnku i prażyć na dużym ogniu przez 7-10 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. Zostawić do lekkiego przestudzenia.
Składniki na kruszonkę (mąka, cukier, masło) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Masło i cukier umieścić w misie miksera i ubić na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać jajka jedno po drugim oraz skórkę z cytryny.
Pozostałe składniki dokładnie wymieszać, dodać do masy maślanej i zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Na wierzchu rozłożyć rabarbar i przykryć równomiernie kruszonką.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40-45 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyłożyć do wystudzenia.
Smacznego !
2 komentarze
Cudne ciasto! Zresztą bardzo fajny blog i naprawdę duuużo ciekawych przepisów 🙂
Dziękuję 🙂