• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2020
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « lut   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chleb nocny (drożdżowy)

5 kwietnia 2020

Chleb na zakwasie swój wyjątkowy smak i strukturę zawdzięcza długiej fermentacji. Dzięki temu zdecydowanie wygrywa z każdym innym pieczywem. Ten chleb różni się jednak od innych wypieków drożdżowych. Mogą Was zdziwić proporcje drożdży do pozostałych składników, jednak nie ma tu żadnego błędu. Używamy minimalnej ilości drożdży (najlepiej suszonych) i zostawiamy chleb na całą noc w celu powolnej fermentacji. Rano wystarczy uformować bochenek, zostawić na ok 1 godzinę do wyrośnięcia i upiec. Zapraszam ! Szczególnie tych, którzy nie mają pod ręką zakwasu 🙂

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 370 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 g suchych drożdży lub 1/3 łyżeczki drożdży świeżych

Mąkę i wodę dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Następnie dodać drożdże (w przypadku drożdży świeżych wymieszać je z minimalną ilością wody, aby się rozpuściły) oraz sól i całość dokładnie wyrobić przez ok 5 minut. Chleb umieścić w misce, przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej.

Po 30 minutach, nie wyciągając ciasta z miski naciągając ciasto z czterech stron składając (zdjęcie poniżej). Miskę ponownie przykryć folią i po kolejnych 30 minutach powtórzyć proces.

Miskę z ciastem przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 11 do 12 godzin. Po tym czasie ciasto może powiększyć swoją objętość nawet czterokrotnie.

Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat i ponownie złożyć z czterech stron. Należy przy tym uważać, aby nie wpracować w chleb dodatkowej mąki !

W koszyku do chleba solidnie oprószonym mąką (to bardzo ważne!) delikatnie umieścić bochenek. Zostawić na 1- 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).

Teraz najtrudniejszy moment w całym procesie przygotowywania chleba, czyli przekładanie bochenków na blachę. Gotowe chleby przełożyć na rozgrzany kamień do pizzy, naczynie żeliwne lub blachę. Należy to zrobić bardzo delikatnie. Najlepiej blachą (lub kamień/ naczynie żeliwne) przykryć koszyk do chleba, obrócić do góry nogami, delikatnie zsunąć koszyk i ściereczkę, uważając aby nie naruszyć chleba. Szybkim ruchem naciąć bochenek i piec ok 45 minut w 220ºC. Wystudzić na kratce.

Smacznego !

*Jeżeli nie posiadacie koszyków do chleba możecie użyć sitka. Należy je wyłożyć materiałową ściereczką i solidnie oprószyć mąką, aby ciasto nie przywarło.

Z przepisu Doroty

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdże
Share

Chleby  / Ekspresowo  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019
Malinianki- zawijane drożdżówki
17 września 2018
Pączki z malinami
20 sierpnia 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2020
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    27282930  
    « lut   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...