Bardzo prosta i wspaniała w smaku tarta. Delikatny, listkujący się spód na wzór ciasta francuskiego, jednak dużo szybszy i łatwiejszy w wykonaniu, wypełniony ogromną ilością rabarbaru. Możecie też użyć innych owoców, a moje ulubione połączenie to rabarbar, jabłko i nektarynki (w proporcji 2:1:1). Do przygotowania nie jest potrzebna żadna forma, bo urok tkwi w jego rustykalnym wyglądzie. Zapraszam !
Spód:
- 150 g mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 125 g serka śmietankowego (np almette, twój smak)
- 100 g zimnego masła lub margaryny do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka (dodatkowo)
Dodatkowo
- 2 łyżki bułki tartej
- roztrzepane jajko lub samo białko (do posmarowania przed pieczeniem)
- 2 łyżki cukru (do posypania krawędzi przed pieczeniem)
Składniki na spód umieścić na blacie i sprawnie zagnieść z nich ciasto. Owinąć folią i schować do lodówki na minimum godzinę.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niego pozostałe składniki (oprócz 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej), dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na 1 godzinę, aż owoce puszczą sok.
Schłodzone ciasto wyłożyć na blat lekko oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Na środku wysypać bułkę tartą (zostawiając ok 5 cm margines) i wyłożyć owocowe nadzienie (bez soku!). Sok przelać do garnuszka, dodać pozostałą mąkę ziemniaczaną i doprowadzić do wrzenia. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i polać nim owoce. Brzegi ciasta zawinąć na nadzienie lekko dociskając. Ciasto schować do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie brzegi ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w 210°C przez 30- 40 minut do mocnego zezłocenia.
Oryginalny przepis.
Comment
[…] ciasta francuskiego użyłam domowej, ekspresowej wersji z przepisu na tartę rabarbarową (tutaj). Moim zdaniem jest dużo lepsze niż ciasto dostępne w sklepie, wspaniale się listkuje i […]