• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • grudzień 2018
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « lis   sty »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Puszysty sernik świąteczny

11 grudnia 2018

Puszysty, delikatny i znakomity w smaku. Zdecydowanie bardziej smakują mi serniki lekkie od tradycyjnych, ciężkich, mazistych. Ten jest po prostu doskonały. Ma piankową konsystencję i rozpływa się w ustach ! Pyszota 🙂 Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu i misek, ale zdecydowanie warto. Wracam do niego bardzo często. Idealnie równy, zarumieniony i ten wyjątkowy smak ! Wypełniony dużą ilością rodzynek i domowej skórki pomarańczowej (tutaj przepis). Zapraszam 🙂

Forma: sernik można przygotować w tortownicy o średnicy 23 cm z połowy składników.

Składniki:

  • 1 kg twarogu zmielonego na sernik
  • 8 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 budynie waniliowe (sam proszek)
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g roztopionego masła lub margaryny do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 180 g rodzynek

Tradycyjną, prostokątną blachę o wymiarach 32x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W piekarniku na najniższej półce umieścić duże żaroodporne naczynie i wypełnić je wrzącą wodą* (kąpiel wodna, opisana pod przepisem).

W dużej misce umieścić białka ze szczyptą soli i ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, w dwóch partiach dodać 4 łyżki cukru, cały czas miksując.

W następnej misce umieścić schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno.

W osobnym naczyniu umieścić żółtka wraz z pozostałym cukrem i ubić na jasną, puszystą masę. Dodać budyń, mąkę, twaróg oraz roztopione masło i dokładnie zmiksować.

Do masy z żółtek dodać ubitą śmietanę, a następnie ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać (tylko do połączenia składników). Pod koniec wmieszać rodzynki i skórkę (delikatnie, aby podczas pieczenia nie opadły na dno). Masę przełożyć do przygotowanej formy.

Blachę umieścić w naczyniu z wrzącą wodą lub nad nim (w zależności który sposób wybraliśmy). Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C ok 70- 75 minut. (aż wierzch będzie zarumieniony i sprężysty)

Sernik zostawić do przestudzenia w piekarniku na ok 30 minut. Następnie przełożyć na blat do całkowitego wystudzenia.

Podawać z cukrem pudrem lub lukrem, zaraz po wystudzeniu.

Smacznego !

 

Sernik należy przechowywać w lodówce (po schłodzeniu jest minimalnie mniej puszysty, a bardziej zbity).

*Kąpiel wodna

Jeżeli posiadacie blachę lub naczynie żaroodporne większe niż forma, w której będziecie piec sernik (np blacha z wyposażenia piekarnika) należy wypełnić ją wrzącą wodą, a następnie położyć na niej formę z ciastem (woda powinna sięgać do minimum 1/3, a najlepiej do 1/2 wysokości formy z sernikiem). Dzięki temu ciasto będzie miało wyjątkową teksturę. W tym przypadku formę z ciastem warto zabezpieczyć folią aluminiową, aby woda nie dostała się do środka.

Jeżeli jednak nie dysponujecie tak dużym naczyniem połóżcie na dnie piekarnika naczynie z wrzącą wodą, a na wyższej półce sernik- parująca w trakcie pieczenia woda pomoże uzyskać podobny efekt, jednak rezultat nie będzie on taki sam.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

budyńkandyzowana skórka pomarańczowarodzynkitwaróg
Share

Boże Narodzenie  / Serniki  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020

2 komentarze


madlene17
12 December 2018 at 07:32
Reply

Choć wolę te tradycyjne, ciężkie serniki, to z chęcią spróbowałabym i tego 🙂



    Zuzia
    12 December 2018 at 14:24
    Reply

    Polecam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    grudzień 2018
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « lis   sty »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...