Smak, który zna absolutnie każdy. Uwielbiana szczególnie przez dzieci 🙂 Dwukolorowa babka, idealna na podwieczorek, ale również świetnie sprawdzi się na Święta. Prosta w wykonaniu i niezawodna. Zapraszam !
PS Czy Wy tez widzicie tam liska ? 🙂
Składniki:
- 4 duże jajka
- 250 g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia
- 190 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki kakao
- 70 ml mleka
Keksówkę o wymiarach 10 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniami.
Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo wsypać 2/3 cukru cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty).
Pozostały cukier oraz cukier waniliowy umieścić w misce z masłem i zmiksować na najwyższych obrotach do czasu powstania jasnej, puszystej masy. Następnie, cały czas miksując, dodać żółtka, wymieszane suche składniki (mąka, proszek i budyń) oraz mleko.
Do ciasta dodać ubite wcześniej białka i delikatnie wymieszać całość łyżką.
Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej z nich dodać kakao i delikatnie wymieszać.
Na dnie foremki umieścić pierwszą część jasnego ciasta, na nim ciasto kakaowe i całość przykryć drugą porcją jasnego ciasta.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 170 °C piekarnika i piec 65 – 70 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Z przepisu Kasi (tutaj)
Leave A Reply