Dziś zapraszam Was na babeczki bananowe w zdrowszej wersji. Inspirowane przepysznym chlebkiem bananowym dziś w wersji z orzechami i jabłkiem, ale równie świetnie będą pasować inne dodatki, suszone owoce jak morele czy żurawina. Świetna przekąska i idealny sposób na zagospodarowanie nadmiaru bananów. Zapraszam !
Składniki na 10 muffinek:
- 2 banany
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- garść orzechów włoskich
W misce umieścić banany, jajko, olej, sok oraz skórkę z cytryny i za pomocą blendera zmiksować na jednolitą masę. Dodać suche składniki (mąki, proszek, sodę, cukier) i wymieszać.
Na końcu dodać orzechy włoskie oraz jabłko i delikatnie wmieszać do masy.
Formę wyłożoną papilotkami wypełnić masą (do wysokości 3/4 każdej babeczki). Na wierzchu można ułożyć cieniutkie kawałki jabłek.
Piec 18- 22 minut w 180º C do suchego patyczka i zarumienienia.
Smacznego !
Inspirowane przepisem Kingi
Leave A Reply