• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • kwiecień 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « mar   maj »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym)

17 kwietnia 2018

 

Prosty i dobrze znany wszystkim chlebek wieloziarnisty. Wspaniale chrupiąca skórka, puszysty miąższ, wypełniony ziarnami i niesamowity smak domowego chleba. Świetnie się kroi, nawet jeżeli tak jak ja jesteście niecierpliwi i nie potraficie zaczekać, aż wystygnie 🙂 Dobrze znosi przechowywanie i jest nietrudny w przygotowaniu. Bardzo polecam, szczególnie jeżeli to dopiero początek Waszej chlebowej przygody !

W najbliższym czasie strona zamieni się w małą piekarnię, a kategoria z przepisami na pieczywo w końcu się powiększy 🙂

Zaczyn na chleb:

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu*
  • 100 ml wody
  • 80 g mąki pszennej chlebowej

Kleik:

  • 35 g siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki wody

Składniki na chleb:

  • 380 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej (typ 720)
  • 180 g lekko ciepłej wody
  • zaczyn (cała porcja)
  • kleik (cała porcja)
  • 1 łyżeczka soli
  • 60 g słonecznika
  • 30 g siemienia lnianego (dodatkowego, oprócz kleiku)

Składniki na zaczyn dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na 8- 12 godzin do wyrośnięcia.

Składniki na kleik również wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na 8- 12 godzin do napęcznienia.

Słonecznik i siemię lniane podprażyć na suchej patelni do złotego koloru

W dużej misce umieścić wodę i zaczyn i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Ciasto jest dosyć klejące, należy wyrabiać je w misce przez 8- 10 minut ręcznie. Przykryć folią lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1,5- 3 godzin).**

Foremkę o wymiarach  wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić i przełożyć do przygotowanej foremki. Ponownie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1,5- 3 godzin). **

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 ºC  przez 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć z foremki (można popukać w dno chleba- odpowiednio wypieczony powinien wydawać głuchy odgłos) przełożyć na kratkę do przestygnięcia.

Smacznego!

* Zakwas 2-3 godziny po dokarmieniu.

**Jeżeli ciasto nie chce wyrosnąć należy wydłużyć ten okres. W zależności od temperatury otoczenia i siły zakwasu chleb może potrzebować więcej czasu i naszej cierpliwości. Nie należy piec chleba, który nie wyrósł- jest to gwarancja zakalca 🙂

 

Przepis, trochę zmieniony pochodzi od Dorotki  🙂

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez jajekmąka pszenna chlebowamąka żytniasiemię lnianesłonecznikwegezakwas
Share

Chleby  / Dla Alergików  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Tortille- domowe placki
16 czerwca 2020
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
29 kwietnia 2020
Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
11 września 2019

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    kwiecień 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30  
    « mar   maj »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...