Smak dzieciństwa ? Zdecydowanie 🙂 Jeden w wielu! Uwielbiam ten smak. Lekkie, puchate ciasto i najlepsza kakaowa polewa, którą zawsze wyjadałam prosto z garnuszka, kiedy Babcia nie patrzyła 🙂 Ciasto niesamowicie pyszne, proste i przywołujące całą masę radosnych wspomnień. Zapraszam !
Składniki:
- 250 g margaryny/masła
- 2 szklanki cukru
- ½ szklanki wody
- 4 pełne łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło/ margarynę, cukier, wodę i kakao umieścić w garnuszku i zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.
W innym naczyniu zmiksować jajka z olejem, następnie dodać większą część masy kakaowej (ok 1/3 masy zostawić na polewę) i zmiksować. Do masy dodać wymieszane suche składniki i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190 ºC przez ok 30 minut (do suchego patyczka), zostawić do wystygnięcia i polać polewą.
Gotowe!!! Smacznego 🙂
Tutaj starsza wersja przepisu.
Comment
Bardzo pyszne ciasto