• Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Puszysty sernik
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • M S - Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    • Zuzia - Szybki deser truskawkowy z pianką
    • Ewelina - Szybki deser truskawkowy z pianką
    • Ewelina - Szybki deser truskawkowy z pianką
  • Adsense

  • marzec 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lut   kw. »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Babka Wielkanocna (drożdżowa z cytryną)

24 marca 2018

Tradycyjna babka drożdżowa na Święta Wielkanocne. Niezwykle puchata, wypełniona maksymalnie bakaliami i wspaniale pachnąca cytryną. Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto na maśle, otulone pysznym lukrem. Poezja 🙂 Jedno z tych ciast które znika ze stołu w mgnieniu oka. Zapraszam ! 🙂

Ciasto świetnie znosi przechowywanie. Przepis na 1 formę do babki.

Składniki:

  • 270 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, ciepłego (ok 37 °C) (trochę ponad połowę szklanki)
  • 70 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 70 g masła, roztopionego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g rodzynek

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne (ok 5 minut wyrabiania).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy*. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.

Smacznego!

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • dodatkowy sok  z cytryny do nasączenia (można pominąć)

Cukier i cytrynę wymieszać.

*w tym momencie można nakłuć ciasto i nasączyć je sokiem z 1 cytryny.

 

Tutaj poprzednia wersja ciasta.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynadrożdżerodzynki
Share

Babki  / Ciasta drożdżowe  / Wielkanoc  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Ciasto marchewkowe- puszyste
3 lutego 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Puszysty sernik
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « lut   kw. »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...