Tradycyjna babka drożdżowa na Święta Wielkanocne. Niezwykle puchata, wypełniona maksymalnie bakaliami i wspaniale pachnąca cytryną. Puszyste, mięciutkie, drożdżowe ciasto na maśle, otulone pysznym lukrem. Poezja 🙂 Jedno z tych ciast które znika ze stołu w mgnieniu oka. Zapraszam ! 🙂
Ciasto świetnie znosi przechowywanie. Przepis na 1 formę do babki.
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 150 ml mleka, ciepłego (ok 37 °C) (trochę ponad połowę szklanki)
- 70 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko i 2 żółtka
- 70 g masła, roztopionego
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z połowy cytryny
- 100 g rodzynek
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne (ok 5 minut wyrabiania).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do lekkiego przestudzenia, a następnie wyjąć z formy*. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.
Smacznego!
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok z cytryny
- dodatkowy sok z cytryny do nasączenia (można pominąć)
Cukier i cytrynę wymieszać.
*w tym momencie można nakłuć ciasto i nasączyć je sokiem z 1 cytryny.
Tutaj poprzednia wersja ciasta.
Leave A Reply