• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
    • Tortille- domowe placki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Pączki z malinami
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Magdalena o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • Adsense

  • Luty 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728  
    « Sty   Mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Nakrapiane makaroniki

5 lutego 2018

Iście słoneczne wydanie makaroników! Prześliczne, żółciutkie, nakrapiane ciastka na wzór pisanek. Przełożone przepysznym kremem czekoladowym, nie mają sobie równych! Zapraszam 🙂

Więcej o makaronikach tutaj.

Składniki na 24 ciastka (po przełożeniu):

  • 80 g białek (ok 2 duże jajka)
  • 100 g migdałów zmielonych na mączkę
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g cukru, zwykłego
  • 30 ml wody
  • odrobina żółtego i czarnego barwnika

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i narysować na każdym z niech po 24 okręgi o średnicy ok 3 cm. Czarny barwnik wymieszać z 1 łyżką wody.

Migdały i cukier puder umieścić w blenderze i dokładnie zmielić, na konsystencję jednolitej mączki. Przełożyć do miski, dodać 1 białko (40 g) oraz żółty barwnik i dokładnie wymieszać.

100 g cukru umieścić w garnuszku, dodać wodę, wymieszać i zagotować- powinniśmy uzyskać przezroczystą, bulgoczącą masę. W garnuszku umieścić termometr i gotować, aż karmel osiągnie 118 ºC.

W tym czasie w metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijamy same białka na najwyższych obrotach. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) dodajemy cukier (20 g), dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy karmel na środek masy, tak aby nie poleciał na ścianki, ale został w białkach. Zwiększamy obroty i miksujemy ok 6 minut, aż beza wystygnie do pokojowej temperatury.

1/3 ubitych białek przekładamy do miski z migdałami i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy resztę białek i mieszamy okrężnymi ruchami, najlepiej za pomocą silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i będzie spływała z łyżki grubą, gęstą strużką.

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą końcówką. Ciasto wyciskamy na przygotowane okręgi.

Zostawiamy do podsuszenia na 30 – 60 minut, tak aby wytworzyła się delikatna, sucha skórka

Pieczemy z termoobiegiem w 160 ºC  przez ok 15 minut (każdą blachę osobno). Ciastka zostawiamy na papierze do wystudzenia. Gotowe makaroniki delikatnie zdejmujemy z papieru i układamy parami.

Przygotować pędzelek, zamoczyć go w czarnym barwniku z odrobiną wody i skropić po jednym ciasteczku z każdej pary.

Na jedno ciasteczko ułożyć łyżkę gotowego kremu, wyrównać i przykryć drugim ciastkiem.

Smacznego ! 🙂

Krem:

  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g czekolady deserowej

Czekoladę drobno posiekać, a śmietanę umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć ją z palnika, wsypać czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zostawić krem do wystudzenia. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 2 godziny.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez glutenubez mąkiczekoladamigdałyśmietana kremówkawykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasteczka  / Makaroniki  / Wielkanoc

Zuzia

You might also like

Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Luty 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728  
    « Sty   Mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły