Iście słoneczne wydanie makaroników! Prześliczne, żółciutkie, nakrapiane ciastka na wzór pisanek. Przełożone przepysznym kremem czekoladowym, nie mają sobie równych! Zapraszam 🙂
Więcej o makaronikach tutaj.
Składniki na 24 ciastka (po przełożeniu):
- 80 g białek (ok 2 duże jajka)
- 100 g migdałów zmielonych na mączkę
- 100 g cukru pudru
- 120 g cukru, zwykłego
- 30 ml wody
- odrobina żółtego i czarnego barwnika
Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i narysować na każdym z niech po 24 okręgi o średnicy ok 3 cm. Czarny barwnik wymieszać z 1 łyżką wody.
Migdały i cukier puder umieścić w blenderze i dokładnie zmielić, na konsystencję jednolitej mączki. Przełożyć do miski, dodać 1 białko (40 g) oraz żółty barwnik i dokładnie wymieszać.
100 g cukru umieścić w garnuszku, dodać wodę, wymieszać i zagotować- powinniśmy uzyskać przezroczystą, bulgoczącą masę. W garnuszku umieścić termometr i gotować, aż karmel osiągnie 118 ºC.
W tym czasie w metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijamy same białka na najwyższych obrotach. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) dodajemy cukier (20 g), dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy karmel na środek masy, tak aby nie poleciał na ścianki, ale został w białkach. Zwiększamy obroty i miksujemy ok 6 minut, aż beza wystygnie do pokojowej temperatury.
1/3 ubitych białek przekładamy do miski z migdałami i delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy resztę białek i mieszamy okrężnymi ruchami, najlepiej za pomocą silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i będzie spływała z łyżki grubą, gęstą strużką.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą końcówką. Ciasto wyciskamy na przygotowane okręgi.
Zostawiamy do podsuszenia na 30 – 60 minut, tak aby wytworzyła się delikatna, sucha skórka
Pieczemy z termoobiegiem w 160 ºC przez ok 15 minut (każdą blachę osobno). Ciastka zostawiamy na papierze do wystudzenia. Gotowe makaroniki delikatnie zdejmujemy z papieru i układamy parami.
Przygotować pędzelek, zamoczyć go w czarnym barwniku z odrobiną wody i skropić po jednym ciasteczku z każdej pary.
Na jedno ciasteczko ułożyć łyżkę gotowego kremu, wyrównać i przykryć drugim ciastkiem.
Smacznego ! 🙂
Krem:
- 100 g śmietany 30%
- 100 g czekolady deserowej
Czekoladę drobno posiekać, a śmietanę umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć ją z palnika, wsypać czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Zostawić krem do wystudzenia. Przykryć folią spożywczą i schłodzić przez 2 godziny.
Leave A Reply