• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
    • Tortille- domowe placki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Pączki z malinami
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Magdalena o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • Adsense

  • Styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Lis   Lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie

29 stycznia 2018

Niesamowicie delikatne i puszyste pączki. Delikatnie zmodyfikowałam mój ulubiony przepis (tutaj). Przede wszystkim zwiększyłam ilość masła i samych żółtek. Dzięki temu ciasto jest przyjemniejsze w wyrabianiu, baaardzo delikatne i wspaniale puchate, takie jakie każdy uwielbia 🙂 Tym razem wersja z konfiturą wiśniową i lukrem. Zapraszam !

Składniki na ok 16 pączków:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 130 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki wódki lub spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki dżemu lub konfitury*
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny**
  • smalec lub olej do smażenia

Z ciepłego mleka,  3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 55-60 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce  podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia.

W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173 °C.

Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Smacznego 🙂

*nie może być żadnych kawałków owoców, ponieważ zablokują tylkę do nadziewania, polecam zmielenie dżemu/ konfitury na mus blenderem

**tyle soku aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Rady dotyczące pieczenia i drugi przepis na pączki znajdziecie tutaj

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynakandyzowana skórka pomarańczowakonfitura/ dżemspirytuswykorzystanie żółtek
Share

Bułki  / HIT  / Pączki  / Tłusty Czwartek  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020

2 komentarze


gin
31 January 2018 at 15:55
Reply

Mmm, z wiśnią musiały smkować obłędnie! 🙂



    Zuzia
    31 January 2018 at 16:45
    Reply

    Tak! Wspaniałe 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Drożdżowe faworki
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Najlepsza szarlotka (z prażonymi jabłkami)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Lis   Lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły