• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • luty 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  
    « sty   mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Idealne pączki, zawsze wychodzą!

14 lutego 2017

Pączki idealne! Po wielu próbach, z ogromną radością mogę stwierdzić, że w końcu się udały 🙂 Są bardzo delikatne, puchate i lekkie, takie jakie lubimy najbardziej.  Jest to przepis (z grupy trudnych w obsłudze 🙂 ) stosunkowo łatwy w obsłudze i bardzo uniwersalny. Smakują jak te z najlepszej cukierni- właśnie takiego przepisu szukałam. Jestem pewna, że się nie zawiedziecie!

Jeżeli to Twoje pierwsze pączki, lub masz za sobą sporo niepowodzeń to zapraszam na PĄCZKI IDEALNE 🙂

Zapraszam również do przeczytania porad, znajdujących się pod przepisem

Składniki na 14 pączków:

  • 500 g mąki
  • 230 ml mleka (1 szklanka bez 1 łyżki), delikatnie ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 70 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (15 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki dżemu lub konfitury*
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny**
  • smalec lub olej do smażenia

Z ciepłego mleka,  3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 14 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 70 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na papierze do pieczenia podsypanym mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia.

W szerokim garnku umieścić smalec i doprowadzić go do 175 °C.

Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Smacznego 🙂

*nie może być żadnych kawałków owoców, ponieważ zablokują tylkę do nadziewania, polecam zmielenie dżemu/ konfitury na mus blenderem

**tyle soku aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Rady:

  • pączki powinny swobodnie pływać, lekko zanurzone w tłuszczu- nie mogą dotykać dna, ponieważ się przypalą!
  • pączki muszą być ładnie napuszone przed smażeniem, dzięki temu będą lekkie i uzyskamy słynną obwódkę
  • pączki najlepiej nadziewać po upieczeniu, po pierwsze będą lżejsze i mamy większą pewność uzyskania obwódki, po drugie nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia
  • pączki nadziewamy specjalną końcówką do tego przeznaczoną, a nadzienie musi być całkowicie gładkie- dzięki temu szpryca nie będzie się zapychać
  • pączki nadziewamy i lukrujemy, gdy są jeszcze ciepłe
  • najlepsza temperatura to 170- 175 °C- należy jej pilnować, ponieważ po włożeniu pączków temperatura spada; zbyt niska sprawi, że pączki nasiąkną tłuszczem, a zbyt wysoka, że pączki bardzo szybko się zarumienią i pozostaną surowe w środku
  • jeżeli nie posiadasz termometru, można łatwo sprawdzić temperaturę za pomocą ciasta- wystarczy uformować z niego niedużą kulkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, ciasto powinno w ciągu minuty wypłynąć i się zarumienić
  • ciasto na pączki wymaga od nas większej wprawy i cierpliwości niż ciasto na pizzę. Aby ułatwić pracę, można użyć do wyrabiania miksera z hakami do ciasta drożdżowego. Jest dosyć luźne, jednak nie należy go zbytnio podsypywać mąką, ponieważ wtedy pączki wyjdą twardsze i gumowe
  • ciasto zyskuje właściwą konsystencję po wyrośnięciu, kiedy przychodzi czas na formowanie pączków

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynakandyzowana skórka pomarańczowakonfitura/ dżemspirytuswykorzystanie żółtek
Share

Bułki  / HIT  / Pączki  / Tłusty Czwartek

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

20 komentarzy


Kulinarne Wyskoki
14 February 2017 at 20:39
Reply

Pączki idealne! Będę robić w weekend po Tłustym Czwartku i wypróbuję Twój przepis-chcę pączki lekkie i z obwódką, dokładnie takie jak Twoje! 🙂



    Zuzia
    14 February 2017 at 21:53
    Reply

    Super, w takim razie życzę powodzenia i czekam na efekty 🙂
    (lekkie, puchate, obwódka i dużo nadzienia- ideał 🙂 )

Drożdżowe faworki – Najlepsze Smakołyki
20 February 2017 at 17:37
Reply

[…] […]



Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie – Najlepsze Smakołyki
29 January 2018 at 16:57
Reply

[…] delikatne i puszyste pączki. Delikatnie zmodyfikowałam mój ulubiony przepis (tutaj). Przede wszystkim zwiększyłam ilość masła i samych żółtek. Dzięki temu ciasto jest […]



Pączki z malinami – Najlepsze Smakołyki
20 August 2018 at 14:04
Reply

[…] Tym razem pączki nadziewamy przed pieczeniem, więc należy pamiętać o dokładnym sklejeniu brzegów, żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie smażenia. Rady dotyczące pieczenia i inny przepis na pączki znajdziecie tutaj […]



Marysia
1 January 2021 at 09:14
Reply

Są fenomenalne! Trafiłam na ten przepis rok temu i zawsze się sprawdza 😀 Dziękuję serdecznie i życzę wiele spokoju w Nowym Roku!



    Zuzia
    1 January 2021 at 15:19
    Reply

    Bardzo się cieszę 🙂 Wszystkiego dobrego !

    Danuta
    19 November 2023 at 10:35
    Reply

    Super,super super przepyszne mieciutkiesprezyste niebo dla podniebienia .Przepis jest naprawdę idealny nic nie zmieniłam …
    pozdrawiam

Eva
12 September 2021 at 02:46
Reply

Czy ktoś robił te paczki używając suchych drożdży ?



    Zuzia
    12 September 2021 at 22:33
    Reply

    Wielokrotnie 🙂 Pączki wyjdą, należy jednak użyć drożdży zgodnie z przelicznikiem i instrukcją podaną na opakowaniu.

Ewa
19 January 2022 at 14:58
Reply

Jutro będę robiła ,chodzą za mną chyba z tydzień…zawsze wychodzą pod warunkiem, że jest cieplutko w kuchni. Nie wiem czemu ale drożdże uwielbiają ciepełko. Wtedy wszystko rośnie szybciutko i po godzinie mam cieplutkie pączusie. Nie wiem czy też tak macie, ale ja uwielbiam ciasto…ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika czy z nie zawodnego prodiża (w takim smażę pączki, oponki, chrust czy róże karnawałowe jest niezawodny) do puki jest ciepłe. Gorąca szarlotka z lodami….ymmmm



    Zuzia
    22 January 2022 at 17:08
    Reply

    Ja również 🙂 Ciasto rzadko zdąży wystygnąć 🙂

Zdzisława Grunt
26 January 2023 at 23:35
Reply

Po włożeniu pączków do gorącego tłuszczu, przykrywamy pokrywką na 3 minuty, przewracamy na drugą stronę i już nie przykrywamy, smażymy drugie 3 minuty .



    Zuzia
    8 February 2023 at 21:12
    Reply

    Dziękuję 🙂

Katarzyna Tomczyk
12 February 2023 at 16:47
Reply

Dzień dobry Pani dziękuję bardzo za przepis na te pączki muszę też zrobić jak znajdę czas na pieczenie pozdrawiam serdecznie Panią



    Zuzia
    18 February 2023 at 22:45
    Reply

    Polecam i czekam na efekty 🙂

Paulina
25 August 2023 at 10:35
Reply

Przepis jest genialny! pączki wyszły przepyszne, puszyste!



    Justyna
    8 February 2024 at 12:54
    Reply

    To moje pierwsze w życiu pączki – jak na pierwsze wyszły całkiem nieźle. Miałam problem z uformowaniem kulek bo ciasto bardzo się lepiło do rąk (pomogło ich zmoczenie), później przykleiły się do ściereczki (pewnie przez tą wodę) i ostatecznie nie wyszły takie kształtne.. Niemniej pierwsze koty za płoty, a pączki własne i na szczęście jadalne.

      Zuzia
      13 February 2024 at 22:42

      Później będzie już tylko łatwiej 🙂 Jeśli chodzi o ciasto drożdżowe to polecam minimalnie podsypywać mąką zarówno blat i ręce- tylko odrobinę, aby pozbyć się lepkości. Można też spróbować posmarować ręce tłuszczem np. olejem to również powinno pomóc 🙂

Karo
13 September 2023 at 19:34
Reply

Pączki pyszne! Testowałam sporo różnych przepisów, ale te są idealne i smaczne nawet na następny dzień



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Mini serniczki oreo
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Lemon Curd- najlepszy przepis
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    luty 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  
    « sty   mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...