• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « lis   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie

29 stycznia 2018

Niesamowicie delikatne i puszyste pączki. Delikatnie zmodyfikowałam mój ulubiony przepis (tutaj). Przede wszystkim zwiększyłam ilość masła i samych żółtek. Dzięki temu ciasto jest przyjemniejsze w wyrabianiu, baaardzo delikatne i wspaniale puchate, takie jakie każdy uwielbia 🙂 Tym razem wersja z konfiturą wiśniową i lukrem. Zapraszam !

Składniki na ok 16 pączków:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 130 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki wódki lub spirytusu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki dżemu lub konfitury*
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny**
  • smalec lub olej do smażenia

Z ciepłego mleka,  3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 55-60 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce  podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia.

W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173 °C.

Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Smacznego 🙂

*nie może być żadnych kawałków owoców, ponieważ zablokują tylkę do nadziewania, polecam zmielenie dżemu/ konfitury na mus blenderem

**tyle soku aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Rady dotyczące pieczenia i drugi przepis na pączki znajdziecie tutaj

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynakandyzowana skórka pomarańczowakonfitura/ dżemspirytuswykorzystanie żółtek
Share

Bułki  / HIT  / Pączki  / Tłusty Czwartek  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

11 komentarzy


gin
31 January 2018 at 15:55
Reply

Mmm, z wiśnią musiały smkować obłędnie! 🙂



    Zuzia
    31 January 2018 at 16:45
    Reply

    Tak! Wspaniałe 🙂

Agna
21 February 2021 at 13:38
Reply

Pączki wyszły pyszne, puszyste, po ugryzieniu powracają do swojego kształtu i co najważniejsze wyszedł słynna obwódka



    Zuzia
    21 February 2021 at 14:14
    Reply

    Super 🙂 Bardzo dziękuję !

Emilia
23 February 2021 at 17:45
Reply

Pierwsze pączki, które mi się udały i miały obwódkę! Dziękuję za przepis!



    Zuzia
    23 February 2021 at 22:08
    Reply

    Dziękuję za wiadomość 🙂

    DORIS
    23 February 2022 at 22:16
    Reply

    Pączki wyszły pyszne, jutro tłusty czwartek;) dziękuję za przepis. Pozdrawiam !

      Zuzia
      1 March 2022 at 16:41

      Bardzo się cieszę 🙂

Pączki z różą, luksusowe – Najlepsze Smakołyki
3 March 2021 at 23:27
Reply

[…] Zuzia o Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie […]



Justyna Suska
26 January 2024 at 19:52
Reply

Zrobiłam i to jest ten przepis którego szukałam.Paczki są idealne pyszne mięciutkie



    Zuzia
    26 January 2024 at 21:10
    Reply

    Super 🙂 Smacznego!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « lis   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...