Mój ulubiony sernik! Mogliście zobaczyć go tutaj w tradycyjnej odsłonie. Jest to jeden z najlepszych przepisów. Sernik jest wspaniale piankowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jest to zdecydowanie najbardziej lekki i delikatny sernik, jaki jadłam. Przegenialny. Tym razem zapraszam na wersję z pomarańczą i lukrem. Delikatny, aromatyczny, baaardzo puszysty kawałek chmurki, pokryty lukrem. Ideał 🙂
Składniki:
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
- 35 g miękkiego masła
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 30 g
- skórka starta z 2 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, skórką z pomarańczy. Dodać mleko i zmiksować tylko do połączenia składników. Nie należy niepotrzebnie napowietrzać masy serowej, ponieważ ciasto mocno urośnie, a potem opadnie.
Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier cały czas miksując. Białka delikatnie wmieszać do masy serowej.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową.
Piec około 75- 80 minut w temperaturze 150ºC, bez termoobiegu. Sernik mocno wyrośnie, a potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 6 godzin.
Przed podaniem polać lukrem.
Smacznego 🙂
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
Składniki wymieszać pilnując, aby lukier miał odpowiednio gęstą konsystencję.
2 komentarze
Cudowności.Zacny sernik.
Oj tak 🙂 Mój ulubiony !