Ciasto które smakuje każdemu, a szczególnie dzieciom- na jednym kawałku się nie kończy 🙂 Dodatek cukinii nie jest wyczuwalny, jednak dzięki niemu ciasto jest bardzo mocno wilgotne. W smaku i wyglądzie przypomina babkę cytrynową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, lekkie, puszyste i wspaniale pachnie. Robi furorę! Zapraszam 😀
Składniki:
- 250 g cukinii
- 1/2 szklanki kefiru lub maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć delikatnie z nadmiaru soku (ok 2-3 łyżki).
Foremkę o wymiarach 11 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka roztrzepać z olejem. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki z proszkiem i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i szybko wymieszać- nie musi być zbyt dokładnie, jedynie do połączenia składników.*
Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia.
Delikatnie ciepłe ciasto polukrować (2/3 szklanki cukru wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny).
Smacznego 🙂
*Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto opadnie.
7 komentarzy
Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie 🙂
Musisz upiec! 🙂
ale narobiłam sobie smaka na takie ciacho! mam ochotę wypróbować wersję z dynią
jest obłędne 🙂
Wygląda obłędnie !! :)))
A smakuje jeszcze lepiej 🙂
[…] […]