Co jak co, ale pierogi to ja uwielbiam i jeść i robić 🙂 W lipcu są to obowiązkowo pierogi z jagodami, koniecznie polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem. Mogłabym jeść je bez końca ! Ciasto jest bardzo proste, szybkie i niezawodne, a do tego delikatne i wspaniale komponujące się z nadzieniem- przygotowuję je do każdych pierogów. Zapraszam serdecznie!
Składniki na 45- 50 sztuk:
- 350 g mąki pszennej
- 180 ml gorącej wody (ok 3/4 szklanki)
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki jagód
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana lub jogurt
- cukier
Z 300 g mąki zrobić kopczyk na blacie. Na środku zrobić dziurę i wlać tam olej, a następnie stopniowo wodę, ciągle mieszając z mąką. Podsypując pozostałą mąką zagnieść ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na dwie równe części- jedną z nich przykryć miską i zostawić, aby czekała na swoją kolej. Drugą cienko rozwałkować (ok 2 mm), podsypując mąką, aby nie przywierało.
Dużą szklanką lub kieliszkiem wykrawać kółka. W każdym umieścić łyżkę jagód i dokładnie zlepić brzegi.
Gotowe pierogi ułożyć na desce oprószonej mąką i przykryć je ściereczką do czasu, aż będą gotowane.
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia (ok 3/4 wysokości) ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wrzucić partię pierogów (u mnie 10 sztuk), zamieszać aby nie przywarły i gotować 3-4 minuty, a następnie przełożyć na sitko. Podawać jeszcze ciepłe ze śmietaną i cukrem.
Smacznego 🙂
Leave A Reply