• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Mini serniczki oreo
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Jagodzianki idealne

6 lipca 2017

Jagodzianki, absolutna klasyka w czasie lata 🙂 Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe (znane z jagodziaków),  które otula wspaniałe, bogate, atramentowe nadzienie. Całość uwieńczona cieniutką warstwą lukru z dodatkiem cytryny. Bajeczka ! Zapraszam 🙂

Do nadzienia najlepiej użyć świeżych jagód, lecz mogą być także mrożone- wtedy należy wyjąć je z zamrażarki od razu przed zawijaniem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 szklanka mleka, ciepłego (ok 37 °C)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 80 g masła, roztopionego
  • skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć)

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki (450 g, resztę (50 g) zostawić do oprószenia blatu przy wyrabianiu) dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie (przepis niżej).*

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części (u mnie po 55 g).  Każdą z nich rozpłaszczyć na spory placek, na środku umieścić porcję jagód (ok 25 g), dokładnie zlepić rogi i nadać kształt jagodzianki. Bułeczki układać na przygotowanym papierze do pieczenia sklejoną częścią do dołu w dużych odstępach. Jagodzianki przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 35 minut.

Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i  piec ok 20 minut (do mocnego zarumienienia).

Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować. Gotowe!

Nadzienie:

  • 350 g jagód
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

Wszystkie składniki wymieszać.

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny (lub tyle aby lukier miał gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję)

Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

*Jeżeli używacie mrożonych jagód, nadzienie przygotowujemy na samym końcu- ciasto jest już poporcjowane.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynadrożdżejagodymąka ziemniaczana
Share

Bułki  / Ciasta drożdżowe  / Dla dzieci  / Lato  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Jabłecznik z plecionką- Apple pie
23 września 2019

13 komentarzy


Asia
16 July 2020 at 14:15
Reply

Jagodzianki wyszły bardzo smaczne. Robiłam bez lukru.



    Zuzia
    19 July 2020 at 22:48
    Reply

    Pysznie 🙂

14 July 2021 at 09:20
Reply

Wyszły pyszne zniknęły zaraz po wyjęciu z piekarnika : )



    Zuzia
    14 July 2021 at 21:56
    Reply

    Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego !

20 July 2021 at 14:59
Reply

Polecam sa rewelacyjne



    Zuzia
    21 July 2021 at 20:00
    Reply

    Dziękuję 🙂

Ula
29 July 2021 at 21:44
Reply

Zrobiłam z mrożonych jagód, akurat miałam zapas z ubiegłego roku. Wyszły pyszne. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Dziękuję za przepis



    Zuzia
    21 August 2021 at 12:12
    Reply

    Wspaniale 🙂

Ania
8 August 2021 at 17:55
Reply

Jeśli mam tylko drożdże suche/w proszku to jaka ilość?



    Zuzia
    21 August 2021 at 12:13
    Reply

    Należy użyć przelicznika na opakowaniu drożdży, w tym wypadku powinno wystarczyć 1 opakowanie 7g. Pozdrawiam 🙂

Kama
9 July 2023 at 10:48
Reply

Dziś rano je upiekłam. Śniadanie wyborne. Pyszne ❗️



    Zuzia
    14 July 2023 at 20:07
    Reply

    Bardzo się cieszę 🙂

Jola
3 August 2024 at 16:14
Reply

Najlepszy przepis z dotychczas stosowanych! Robię z borówkami, wychodzą rewelacyjnie, przepis na pewno zostanie ze mną na dłużej



Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Cytrynowy puch z malinami
    Puszysty sernik
    Kruche babeczki z orzechami
    Mini serniczki oreo
    Sernik krówkowy- wyśmienity
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...