Jagodzianki, absolutna klasyka w czasie lata 🙂 Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe (znane z jagodziaków), które otula wspaniałe, bogate, atramentowe nadzienie. Całość uwieńczona cieniutką warstwą lukru z dodatkiem cytryny. Bajeczka ! Zapraszam 🙂
Do nadzienia najlepiej użyć świeżych jagód, lecz mogą być także mrożone- wtedy należy wyjąć je z zamrażarki od razu przed zawijaniem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 szklanka mleka, ciepłego (ok 37 °C)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 80 g masła, roztopionego
- skórka otarta z 1 cytryny (można pominąć)
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki (450 g, resztę (50 g) zostawić do oprószenia blatu przy wyrabianiu) dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie (przepis niżej).*
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części (u mnie po 55 g). Każdą z nich rozpłaszczyć na spory placek, na środku umieścić porcję jagód (ok 25 g), dokładnie zlepić rogi i nadać kształt jagodzianki. Bułeczki układać na przygotowanym papierze do pieczenia sklejoną częścią do dołu w dużych odstępach. Jagodzianki przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 35 minut.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 20 minut (do mocnego zarumienienia).
Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować. Gotowe!
Nadzienie:
- 350 g jagód
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
Wszystkie składniki wymieszać.
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny (lub tyle aby lukier miał gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję)
Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
*Jeżeli używacie mrożonych jagód, nadzienie przygotowujemy na samym końcu- ciasto jest już poporcjowane.
12 komentarzy
Jagodzianki wyszły bardzo smaczne. Robiłam bez lukru.
Pysznie 🙂
Wyszły pyszne zniknęły zaraz po wyjęciu z piekarnika : )
Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego !
Polecam sa rewelacyjne
Dziękuję 🙂
Zrobiłam z mrożonych jagód, akurat miałam zapas z ubiegłego roku. Wyszły pyszne. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji. Dziękuję za przepis
Wspaniale 🙂
Jeśli mam tylko drożdże suche/w proszku to jaka ilość?
Należy użyć przelicznika na opakowaniu drożdży, w tym wypadku powinno wystarczyć 1 opakowanie 7g. Pozdrawiam 🙂
Dziś rano je upiekłam. Śniadanie wyborne. Pyszne ❗️
Bardzo się cieszę 🙂