Wspaniały sernik na zimno! Obowiązkowy w sezonie truskawkowym 🙂 Deser jest zrobiony na bazie zmielonego twarogu i truskawek. Ma idealną, zwartą lecz również piankowatą konsystencję. Najlepszy na każdą okazję 😀
Kruchy spód:
- 150 g ciastek (herbatniki, biszkopty)
- 60 g masła
Spód tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić w blenderze na tzw. ‚piasek’. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wysypać na dno formy i przyklepać. Schować do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Sernik:
- 400 g twarogu, zmielonego (na sernik)
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 szklanki wrzątku
- 500 g truskawek
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
Żelatynę i galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dokładnie wymieszać i zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno.
300 g truskawek pokroić na małe kawałki.
200g truskawek zmiksować na gładki mus. Dodać do nich twaróg i wystudzone galaretki i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać śmietanę oraz pokrojone truskawki i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy, wyrównać i schłodzić minimum 5 godzin.
Gotowy sernik delikatnie oddzielić nożykiem od formy i przełożyć na duży talerz. Można udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Smacznego 🙂
Leave A Reply