WSPANIAŁE! Idealne lody nie tylko dla wielbicieli masy krówkowej i słynnego toru. Są świetne. Słodka puszysta baza kajmakowa, przełamujące smak i teksturę daktyle z orzechami i malutkie bezy. Pomimo długiego przebywania w zamrażarce nie twardnieją 'na kamień’, lecz pozostają wspaniale puszyste. Genialny efekt przy minimalnym nakładzie pracy. Zapraszam 😀
Składniki na 1 l lodów:
- 1 i 1/2 szklanki śmietany 30%
- 250 g masy krówkowej
- 12 daktyli, pokrojonych na małe kawałki
- garść orzechów włoskich, posiekanych (ok 1/4 szklanki)
- 14 bez, połamanych na duże kawałki
Śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Dodać do niej masę krówkową i zmiksować do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Lody przełożyć do pojemnika i schłodzić w zamrażalniku minimum 5 godzin.
Smacznego !
Jeżeli zamarzną zbyt mocno (będą twarde) należy wyjąć je z zamrażarki i zostawić w temperaturze pokojowej na 20-30 minut lub w lodówce na 1 godzinę przed podaniem.
3 komentarze
Schlodzic w lodowce czy w zamrazarzniku? Masa w lodowce raczej sie nie zmrozi?
Przepraszam! W przepisie wkradł się błąd, ale już wszystko zmienione. Naturalnie w zamrażalniku 🙂
[…] Inne przepisy na ekspresowe lody: cytrynowe i dakłas […]