Puchata jak chmurka. Wysoka do nieba, słodka z chrupiącą kruszonką. Mój ideał 🙂 Najlepsza zaraz po upieczeniu- ale uwaga bo wtedy nie kończy się na jednym czy dwóch kawałkach 😉 (niezależnie od wielkości). W dzisiejszym przepisie zapraszam na drożdżówkę z idealnie do niej pasującym rabarbarem. Jest bardzo prosta i szybka, nie ma konieczności długiego wyrabiania. Jedyne co zajmuje sporo czasu to rośnięcie, jak zwykle przy ciastach drożdżowych. Jednak efekt końcowy jest wyśmienity ! Zapraszam 🙂
Składniki:
- 570 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka (ok 37°C)
- 30 g drożdży
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 140 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 450 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania), najlepiej za pomocą misera, ponieważ ciasto jest dość płynne.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie rabarbar, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
4 komentarze
Wygląda obłędnie!
O tak ! A smakuje jeszcze lepiej 🙂
[…] Tutaj możecie znaleźć przepis na tradycyjną, wysoką drożdżówkę. […]
[…] ! Tym razem drożdżówka musi poczekać na swoją kolej, choć na pewno nie za długo (tutaj przepis na drożdżówkę). Klasyczne, maślane ciasto ucierane z prażonym rabarbarem i kruszonką […]