• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • luty 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  
    « sty   mar »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżowe faworki

20 lutego 2017

Dzisiaj mam dla Was nowy pączkowy przepis! Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym aromatem i z lukrem. Ciasto lekko zmodyfikowałam w porównaniu z tym przepisem. Nie musi być ono nadziewane, dlatego jest trochę bardziej delikatne i 'listkujące’, a do tego ekstremalnie puszyste. Brak dżemu w środku świetnie rekompensuje wspaniały aromat pomarańczy i cytryny. Zapraszam! 🙂

Jeżeli to Twoje pierwsze pączki zapraszam do zapoznania się z ważnymi wskazówkami dotyczącymi pieczenia pączków zawartymi w tym przepisie.

Składniki na 14 pączków:

  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka (1 szklanka), delikatnie ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (15 ml)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny*
  • smalec lub olej do smażenia

Z ciepłego mleka,  3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na blat, lekko podsypać aby się do niego nie przykleiło i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 36 x 20 cm. Ostrym nożem pociąć ciasto na krótsze paski o szerokości ok 3 cm, wzdłuż dłuższego boku (36 cm). Następnie ciasto przeciąć na pół wzdłuż boku krótszego (20 cm). Powinniśmy otrzymać ok 24 prostokątne kawałki o wymiarach 3 x 10 cm.

W każdym kawałku zrobić nacięcie na kilka centymetrów i wywinąć przez nie jeden koniec ciasta- tak jak w faworkach. Tak przygotowane pączki są gotowe do smażenia.

W szerokim garnku umieścić smalec i doprowadzić go do 175 °C.

Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 1 lub 1 i pół minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Smacznego 🙂

*tyle soku aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

cytrynadrożdżepomarańczespirytuswykorzystanie żółtek
Share

Bułki  / Pączki  / Tłusty Czwartek

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

10 komentarzy


gin
20 February 2017 at 18:54
Reply

Świetny pomysł 🙂



    Zuzia
    20 February 2017 at 21:29
    Reply

    już od dłuższego czasu za mną chodziły 🙂

Magdalena
8 February 2020 at 19:24
Reply

Idealny przepis, faworki pycha, wszystkim smakują <3 dziękuję!



    Zuzia
    9 February 2020 at 13:21
    Reply

    Bardzo się cieszę <3 Dziękuję za wiadomość 🙂

12 November 2020 at 21:29
Reply

Pychotka!!!!



    Zuzia
    16 November 2020 at 18:12
    Reply

    Pyszniasta 🙂

Danuta
11 July 2022 at 11:09
Reply

Są pyszne jeden minus że nie można się powstrzymać od ich zjedzenia



    Zuzia
    11 July 2022 at 20:23
    Reply

    Niestety się zgadzam 😀

Ewelina
17 January 2024 at 15:18
Reply

Wiele razu robiłam faworki z innych przepisów ale z tego wyszły IDEALNE.Ciasto elastyczne, puszyste a smak wybitny



    Zuzia
    24 January 2024 at 21:53
    Reply

    Bardzo się cieszę, też je uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Mini serniczki oreo
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    luty 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728  
    « sty   mar »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...