Dzisiaj mam dla Was nowy pączkowy przepis! Faworki drożdżowe z mocnym cytrusowym aromatem i z lukrem. Ciasto lekko zmodyfikowałam w porównaniu z tym przepisem. Nie musi być ono nadziewane, dlatego jest trochę bardziej delikatne i 'listkujące’, a do tego ekstremalnie puszyste. Brak dżemu w środku świetnie rekompensuje wspaniały aromat pomarańczy i cytryny. Zapraszam! 🙂
Jeżeli to Twoje pierwsze pączki zapraszam do zapoznania się z ważnymi wskazówkami dotyczącymi pieczenia pączków zawartymi w tym przepisie.
Składniki na 14 pączków:
- 500 g mąki
- 250 ml mleka (1 szklanka), delikatnie ciepłego
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g cukru
- 75 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 łyżka spirytusu (15 ml)
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny i 2 pomarańczy
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny*
- smalec lub olej do smażenia
Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka, skórkę i sok z cytryny oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Włożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyłożyć na blat, lekko podsypać aby się do niego nie przykleiło i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 36 x 20 cm. Ostrym nożem pociąć ciasto na krótsze paski o szerokości ok 3 cm, wzdłuż dłuższego boku (36 cm). Następnie ciasto przeciąć na pół wzdłuż boku krótszego (20 cm). Powinniśmy otrzymać ok 24 prostokątne kawałki o wymiarach 3 x 10 cm.
W każdym kawałku zrobić nacięcie na kilka centymetrów i wywinąć przez nie jeden koniec ciasta- tak jak w faworkach. Tak przygotowane pączki są gotowe do smażenia.
W szerokim garnku umieścić smalec i doprowadzić go do 175 °C.
Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 1 lub 1 i pół minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!
Smacznego 🙂
*tyle soku aby lukier miał odpowiednią konsystencję.
10 komentarzy
Świetny pomysł 🙂
już od dłuższego czasu za mną chodziły 🙂
Idealny przepis, faworki pycha, wszystkim smakują <3 dziękuję!
Bardzo się cieszę <3 Dziękuję za wiadomość 🙂
Pychotka!!!!
Pyszniasta 🙂
Są pyszne jeden minus że nie można się powstrzymać od ich zjedzenia
Niestety się zgadzam 😀
Wiele razu robiłam faworki z innych przepisów ale z tego wyszły IDEALNE.Ciasto elastyczne, puszyste a smak wybitny
Bardzo się cieszę, też je uwielbiam 🙂