• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2017
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżówki z orzechami (wianuszki)

10 stycznia 2017

SONY DSC

Wspaniałe, puchate, mięciutkie i mocno orzechowe drożdżówki. Użyłam mojego ulubionego przepisu na ciasto, które jest przyjemne w wyrabianiu. W efekcie drożdżówki są bardzo delikatne i pięknie rośną. Bułeczki mają uroczy kształt wianuszka, dzięki temu nadzienie jest równo rozprowadzone i każdy kęs zawiera orzechy. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 25g cukru
  • 25 g masła
  • 15 g drożdży
  • 1 nieduże jajko
  • 80 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)

Nadzienie:

  • 90 g orzechów włoskich, zmielonych na 'mączkę’
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki rumu

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką wody

Z ciepłego mleka,  3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia, a następnie ze wszystkich składników zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto  miski, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 h, żeby podwoiło swoją objętość.

Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą delikatnie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 13 x 20 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, naciąć i zapleść (jak na obrazku).

4

Zaplecione ciasto uformować na kształt koła, a końce zawinąć pod spód. Drożdżówki przenieść na blaszkę (zostawić spore odstępy), przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 3o minut.

SONY DSC

SONY DSC

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 20 minut (do zarumienienia). Wystudzić na kratce.

Smacznego 🙂

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdżeorzechy laskoweorzechy pekanorzechy włoskie
Share

Bułki  / Drożdżówki

Zuzia

You might also like

Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020
Chleb nocny (drożdżowy)
5 kwietnia 2020
Sałatka z rukolą, gorgonzolą, gruszką i orzechami włoskimi
11 września 2019

2 komentarze


gin
10 January 2017 at 16:38
Reply

Cudnie zwinięte, wyglądają naprawdę uroczo 🙂 I jestem pewna, że były przepyszne!



    Zuzia
    10 January 2017 at 20:30
    Reply

    Oj były 😀

Skomentuj gin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Cytrynowy puch z malinami
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2017
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...