Ciąg dalszy ciast z kremem na bazie soku! Tym razem shrek w wersji pełnowymiarowej. Puszysty biszkopt, orzeźwiający krem na bazie soku, puszyste, zielone ptasie mleczko i biszkopty zatopione w galaretce. Ciasto idealne na rodzinne popołudnia.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/5 szklanki mąki pszennej
- 1/5 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 36 x 24 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 35 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia i na końcu oddzielamy boki nożykiem od formy.
Krem zielony:
- 1,3 l soku zielonego (typu Kubuś, Pysio)
- 3 budynie śmietankowe (każdy na 0,5l mleka)
Litr soku umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Resztę soku wlać do miseczki, wsypać budynie i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Gdy sok w garnuszku zacznie się gotować, wlać sok z budyniem i dokładnie wymieszać. Gotować do momentu zgęstnienia masy.
Gorący budyń przelać na biszkopt i zostawić do wystudzenia.
Krem biały:
- 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36 %, schłodzonej
- 2 galaretki w kolorze zielonym (każda na 0,5 l wody)
- 1 szklanka wrzątku
We wrzątku rozpuścić galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlać galaretkę. Krem wyłożyć na wierzch ciasta i zostawić do zgęstnienia
Dodatkowo:
- 2 galaretki w kolorze zielonym (każda na 0,5 l wody)
- 3 szklanki wrzątku
- ok 10-12 wiśniowych delicji
Na cieście ułożyć delicje i delikatnie przycisnąć, aby się przykleiły. Schłodzić, aż masa stężeje.
We wrzątku rozpuścić galaretki zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić je w lodówce, aż będą miały konsystencję płynnego żelu (nie dłużej!).
Na wierzch ciasta wylać galaretkę i schodzić całość minimum 2 godziny.
Smacznego! 🙂
2 komentarze
Super kolorki wyszły 🙂
To prawda 🙂