Crème caramel lub caramel pudding to wspaniały deser na bazie kremu z jajek i mleka oraz karmelu. Jest bardzo podobny do Crème brûlée. W przeciwieństwie do słynnego francuskiego deseru, nie ma on kruchej, karmelowej skorupki, przygotowanej za pomocą palnika, lecz wspaniały, aksamitny sos, który rozpływa się na talerzyku zaraz po wyjęciu z kokilki. Pudding ma galaretkową, delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z owocami sezonowymi 🙂
Składniki na 5 porcji:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Karmel:
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Jajka, żółtka i cukier umieścić w misce i dokładnie wymieszać trzepaczką, do uzyskania jednolitej masy, jednocześnie uważając, aby zbytnio jej nie napowietrzyć. Dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić na czas przygotowania karmelu, aby odpoczęła.
Kokilki nasmarować masłem.
W garnuszku umieścić wszystkie składniki na karmel. Podgrzewać na średnim ogniu, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję- nie mieszać masy łyżką, lecz od czasu do casu potrząsać garnkiem. Delikatnie zwiększyć ogień i podgrzewać do momentu, gdy karmel będzie miał złocisty, bursztynowy kolor. Zdjąć z ognia i zostawić, aby chwileczkę odpoczął i przestał bulgotać. Gdy znikną bąbelki, karmel przelać do wszystkich kokilek tak, aby przykrył całe dno. Zostawić, żeby lekko stwardniał.
Do kokilek przelać masę jajeczną. Foremki ułożyć w większym naczyniu żaroodpornym. Wlać do niego wrzącą wodę na wysokość ok 1,5 cm. Naczynie przykryć folią aluminiową.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ° C i piec ok 40-65 minut, aż masa stężeje i w dotyku będzie sprężysta, ale nie płynna. Zostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Schłodzony deser delikatnie oddzielić nożem od kokilki, przyłożyć do niej talerz i przewrócić ją do góry nogami. Na talerzyk powinien 'wyjść’ krem i sos karmelowy.
Smacznego 😉
Z przepisu Anny Olson.
4 komentarze
Obłędne !!!!!
tak 😀
a co z mlekiem?
Już dopisane 🙂