• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Puszysty sernik
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2016
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Makaroniki truskawkowe

10 maja 2016

SONY DSC

Najlepsze ciastka świata! Makaroniki to mój niezachwiany faworyt wśród słodkich smakołyków. Kto choć raz spróbował, ten wie o czym mówię 🙂 Długo się za nie zabierałam, ponieważ są bardzo kapryśne i wymagają cierpliwości, jednak dla chcącego nic trudnego. W końcu trening czyni mistrza! Zapraszam 🙂

Te makaroniki wymagają termometru cukierniczego- dzięki temu są bardziej niezawodne, jeśli jednak go nie posiadacie, to można skorzystać z tego przepisu.

Składniki na 25 ciastek (po przełożeniu):

  • 80 g białek (ok 2 duże jajka)
  • 100 g migdałów zmielonych na mączkę
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g cukru, zwykłego
  • 30 ml wody
  • odrobina czerwonego lub różowego barwnika (można pominąć)

Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia i narysować na każdym z niech po 25 okręgów o średnicy ok 3 cm.

Migdały i cukier puder umieścić w blenderze i dokładnie zmielić, na konsystencję jednolitej mączki. Przełożyć do miski, dodać 1 białko (40 g) oraz barwnik i dokładnie wymieszać. 

100 g cukru umieścić w garnuszku, dodać wodę, wymieszać i zagotować- powinniśmy uzyskać przezroczystą, bulgoczącą masę. W garnuszku umieścić termometr i gotować, aż karmel osiągnie 118 ºC. 

W tym czasie w metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijamy same białka na najwyższych obrotach. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) dodajemy cukier (20 g), dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Zmniejszamy obroty i cienkim strumieniem wlewamy karmel na środek masy, tak aby nie poleciał na ścianki, ale został w białkach. Zwiększamy obroty i miksujemy ok 6 minut, aż beza wystygnie do pokojowej temperatury.

Najtrudniejszy moment. 1/3 ubitych białek przekładamy do miski z migdałami i delikatnie mieszamy, ąż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy resztę białek i mieszamy okrężnymi ruchami, najlepiej za pomocą silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszamy tak długo, aż masa będzie gładka i będzie spływała z łyżki grubą, gęstą strużką*

Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką, okrągłą końcówką. Ciasto wyciskamy na przygotowane okręgi.

Zostawiamy do podsuszenia na 30 – 60 minut. Jeśli dotkniecie makaronika, nie powinien się kleić- wtedy ciastka są gotowe.

Pieczemy w 160 ºC  przez 12- 15 minut (każdą blachę osobno).

Studzimy na papierze.

Do przełożenia:

  • 250 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 budyń śmietankowy (na 0,5 l mleka)
  • pół szklanki wody

Truskawki wymieszać z cukrem i zmiksować na gładkie puree. Umieścić w garnuszku i zagotować. W szklance wymieszać wodę z budyniem tak, aby nie było grudek.

Gdy truskawki się zagotują, wlać budyń i cały czas dokładnie mieszać, aż do zgęstnienia masy. Wystudzić.

Makaroniki ułożyć parami, krem przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć na połowę ciastek i złożyć.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego! 🙂 

*Nie mieszajcie zbyt długo! Możecie zrobić prosty test- jeśli uważacie, że masa jest już gotowa, za pomocą łyżki zróbcie na talerzyku kleks z ciasta (wielkości przewidywanego makaronika). Jeśli w ciągu 10 s jego powierzchnia się wyrówna, czyli będzie gładka- ciasto jest gotowe. Jeśli nie należy jeszcze chwilę pomieszać.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Na bazie przepisu Dorotki.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

migdałytruskawkiwykorzystanie białek
Share

Bezy  / HIT  / Makaroniki

Zuzia

You might also like

Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Muffiny waniliowe z malinami (HIT)
30 kwietnia 2020
Ciasto z truskawkami i kruszonką (ucierane)
24 czerwca 2019

7 komentarzy


Cukry Proste
10 May 2016 at 17:01
Reply

Idealne! Ja jeszcze nie odważyłam się zrobić samodzielnie;)



    Zuzia
    10 May 2016 at 18:04
    Reply

    Trzeba się przełamać! Jak już się raz zrobi, to nie można przestać 🙂

10 May 2016 at 17:07
Reply

Piękne i zapewne pyszne. Aż żałuję, że jestem na diecie 🙂



    Zuzia
    10 May 2016 at 17:59
    Reply

    Raz kiedyś można sobie pozwolić 🙂

Ada
10 May 2016 at 17:19
Reply

Wyglądają idealnie 😉



    Zuzia
    10 May 2016 at 18:04
    Reply

    Dziękuję 🙂 Lata praktyki 🙂

Nakrapiane makaroniki – Najlepsze Smakołyki
5 February 2018 at 17:28
Reply

[…] Więcej o makaronikach tutaj. […]



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Puszysty sernik
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2016
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...