Pyszny batonik na bazie płatków owsianych. Zamiast tradycyjnego brązowego cukru i syropu cukrowego użyłam miodu. Jest to pyszna i wartościowa przekąska na każdą okazję- do szkoły, pracy, na wycieczkę lub śniadanie. Możecie użyć dowolnych bakalii, orzechów, kandyzowanej skórki pomarańczy lub kawałków czekolady. Batonik jest naprawdę przepyszny i łatwy w wykonaniu, więc w najbliższym czasie pojawi się sporo wariacji flapjacka 🙂
Składniki na 9 dużych batoników:
- 270 g płatków owsianych
- 90 g bakalii (pokrojone morele, śliwki, żurawina itp)
- 120 g masła
- 120 g miodu
Bakalie i płatki dokładnie wymieszać. Połowę tradycyjnej prostokątnej blaszki wyłożyć papierem do pieczenia (boki i dno)*.
W garnuszku umieścić masło i miód i podgrzewać, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, wsypać bakalie oraz płatki i bardzo dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki, wyrównać i mocno przycisnąć.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok 25- 30 minut, aż ciasto będzie rumiane i złociste. Wyjąć z piekarnika oraz pokroić na 9 kwadratowych kawałków i zostawić do wystudzenia.** Po wystudzeniu jeszcze raz pokroić. Gotowe 🙂
Smacznego 🙂
*Można użyć kwadratowej formy o wymiarach około 20 x 20 cm.
**Na tym etapie musli będzie jeszcze dość sypkie. Dopiero po wystudzeniu zrobi się twarde i chrupiące.
/Wpis bierze udział w akcji Mobilna Owsianka Śniadaniowa Daafnee 🙂 /
2 komentarze
Zapraszam do dodania przepisu do akcji organizowanej przezemnie na durszlaku – MOBILNA OWSIANKA . 🙂
Pozdrawiam,
Dafne – bezglutenowi.blog.pl
Dziękuję 🙂
Już dodaję!