• Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • sierpień 2015
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « lip   wrz »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Cytrynowy puch z malinami

31 sierpnia 2015

SONY DSC

Cytrynowy puch- nazwa idealnie opisuje to ciasto. W zasadzie nic więcej pisać nie trzeba 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. Kryje w sobie pyszny biszkopt, puszysty, mocno cytrynowy krem, świeże maliny i chrupiącą bezę. Ciasto idealne na koniec wakacji 🙂

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąki przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm.

Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.

Beza:

  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o tej samej średnicy, co tortownica w której piekliśmy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 140°C.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać białko na niskich obrotach, gdy się spieni dodać sól i  powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białko będą już sztywne zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu beza powinna być idealna.

Na samym końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.

Bezę rozsmarowujemy na papierze, uważając aby nie wyjść za granice okręgu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut.

Krem:

  • 400 ml lemon curd (przepis na całą porcję niżej)
  • 330 ml śmietany 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka malin

300 ml lemon curd dokładnie mieszamy z mascarpone. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie przekładamy do masy z mascarpone i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.

Krem przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały lemon curd i rozsypujemy maliny.

Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło. Przed samym podaniem przykryć bezą.

Gotowe 🙂 Smacznego !

Lemon curd:

  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 całe cytryny
  • 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
  • 140 g cukru

Wykonanie: Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Jeszcze ciepły lemon curd przelać do słoiczka i wystudzić.

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

lemon curdwykorzystanie białek
Share

Bezy  / Biszkopty  / Ciasta z kremem  / Ciasta z owocami

Zuzia

You might also like

Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Styropian z wiśniami (śmietanowiec)
12 listopada 2018
Nakrapiane makaroniki
5 lutego 2018

24 komentarze


Ladylaura.
31 August 2015 at 22:06
Reply

Idealne ciasto ,pozdrawiam.



    Zuzia
    31 August 2015 at 22:10
    Reply

    Dziękuję 🙂

hannah
1 September 2015 at 10:35
Reply

Ale piękne 😉 Narobiłaś mi smaka, nie powiem 😉



Ania
22 May 2016 at 20:36
Reply

Absolutnie fenomenalne ciasto =)))) Jedne z najlepszych i najsmaczniejszych jakie jadłam w życiu =)
Wilgotny, pyszny biszkopt i cytrynowy krem, który po prostu rozpływa się w ustach. Jak dla mnie idealne połączenie moich ulubionych smaków – cytryny i malin. Bardzo dziękuję za przepis =)



    Zuzia
    22 May 2016 at 21:43
    Reply

    Bardzo się cieszę 🙂

      Aga
      27 February 2024 at 19:28

      hmm dużo piekę i wydaję mi się, że krem powinien być usztywniony żelatyną. No nie ma bata, aby serek mascarpone dał radę to utrzymać.

        Zuzia
        13 March 2024 at 19:41

        Ja ostatnio w zasadzie nie używam żelatyny i zdecydowanie bardziej wolę właśnie kremy usztywniane mascarpone- to moja ulubiona metoda (z drobnymi wyjątkami). Zapewniam, że 'nie oszukuję’ i ciasto w przepisie zostało wykonane tak jak opisałam 🙂 Piekę całkiem sporo i żelatyna nie jest niezbędna do usztywnienia kremu. Oczywiście każdy ma swoją metodę i można modyfikować przepisy wedle własnych upodobań do czego zachęcam 🙂 Do usztywnienia kremu można wykorzystać również śmietan-fix 😉

        Zuzia
        13 March 2024 at 19:41

        Ja ostatnio w zasadzie nie używam żelatyny i zdecydowanie bardziej wolę właśnie kremy usztywniane mascarpone- to moja ulubiona metoda (z drobnymi wyjątkami). Zapewniam, że 'nie oszukuję’ i ciasto w przepisie zostało wykonane tak jak opisałam 🙂 Piekę całkiem sporo i żelatyna nie jest niezbędna do usztywnienia kremu. Oczywiście każdy ma swoją metodę i można modyfikować przepisy wedle własnych upodobań do czego zachęcam 🙂 Do usztywnienia kremu można wykorzystać również śmietan-fix 😉

Chris
28 May 2016 at 20:55
Reply

Coś wspaniałego. 🙂



Plis
2 June 2016 at 06:54
Reply

Świetnie, dziękuję!



Lemon Curd- najlepszy przepis – Najlepsze Smakołyki
16 March 2017 at 20:34
Reply

[…] Cytrynowy puch […]



Tarta Cytrynowy puch – Najlepsze Smakołyki
27 July 2017 at 16:39
Reply

[…] Tutaj ciasto w wersji tradycyjnej. […]



Sand
5 September 2020 at 07:31
Reply

w jakiej formie pieklas? (jaka średnica?)



    Zuzia
    5 September 2020 at 13:50
    Reply

    Tortownica o średnicy 23 cm, tak jak w przepisie (fragment o biszkopcie) 🙂

Adam
13 October 2022 at 16:54
Reply

Witam czy biszkoptu nie trzeba nasaczyć czy nie będzie suchy?



    Zuzia
    18 October 2022 at 21:53
    Reply

    Tutaj nie ma takiej konieczności z uwagi na galaretkę- biszkopt z pewnością nie będzie suchy 🙂

Ania
12 March 2023 at 18:54
Reply

Witam. Wygląda smakowicie ale czy można dodać truskawki zamiast malin?



    Zuzia
    30 May 2023 at 21:37
    Reply

    Oczywiście, polecam jednak pokroić je wcześniej na ćwiartki 🙂

Barbara
11 July 2023 at 08:02
Reply

Witam serdecznie, ciacho cudo, ale mam pytanie, pomimo że jest teraz sezon na wszelkie owoce,to chciała bym wiedzieć, czy można dać np mrożone maliny?



Barbara
11 July 2023 at 14:54
Reply

Witam, jest teraz sezon na wszelkie owoce, ale ja chciała bym wiedzieć na przyszłość,czy można dać mrożone maliny? Pozdrawiam



    Zuzia
    14 July 2023 at 20:06
    Reply

    Oczywiście. W tej sytuacji proszę nie rozmrażać malin wcześniej- należy zamrożone ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką 🙂

Barbara
15 July 2023 at 14:31
Reply

Serdecznie dziękuję za odpowiedź



Lucyna
2 November 2023 at 21:37
Reply

Ciasto wygląda apetycznie, ale do czego potrzebna ta beza? Nic w przepisie o niej nie ma, oprócz tego, że trzeba ją upiec.



    Zuzia
    23 November 2023 at 16:11
    Reply

    Jest wyjaśnienie przed przepisem na lemon curd 😉
    „Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło. Przed samym podaniem przykryć bezą.”

Skomentuj Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    sierpień 2015
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « lip   wrz »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...