Cytrynowy puch- nazwa idealnie opisuje to ciasto. W zasadzie nic więcej pisać nie trzeba 🙂 Ciasto jest bardzo delikatne i lekkie. Kryje w sobie pyszny biszkopt, puszysty, mocno cytrynowy krem, świeże maliny i chrupiącą bezę. Ciasto idealne na koniec wakacji 🙂
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o średnicy 23 cm.
Pieczemy w temperaturze 170° C przez ok. 20 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy do wystudzenia.
Beza:
- 1 białko
- szczypta soli
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o tej samej średnicy, co tortownica w której piekliśmy biszkopt. Piekarnik nastawiamy na 140°C.
W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać białko na niskich obrotach, gdy się spieni dodać sól i powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białko będą już sztywne zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu beza powinna być idealna.
Na samym końcu delikatnie wmieszać przesianą mąkę ziemniaczaną.
Bezę rozsmarowujemy na papierze, uważając aby nie wyjść za granice okręgu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
Krem:
- 400 ml lemon curd (przepis na całą porcję niżej)
- 330 ml śmietany 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka malin
300 ml lemon curd dokładnie mieszamy z mascarpone. Śmietanę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie przekładamy do masy z mascarpone i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały lemon curd i rozsypujemy maliny.
Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło. Przed samym podaniem przykryć bezą.
Gotowe 🙂 Smacznego !
Lemon curd:
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 2 całe cytryny
- 75 g masła, pokrojonego na małe kawałeczki
- 140 g cukru
Wykonanie: Skórkę z cytryn zetrzeć i umieścić w garnuszku. Dodać do niej całe jajka, żółtka, sok wyciśnięty z cytryn oraz cukier. Roztrzepać trzepaczką do połączenia. Dodać masło i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy się zagotuje i zgęstnieje, należy go jak najszybciej zdjąć z palnika. Jeszcze ciepły lemon curd przelać do słoiczka i wystudzić.
24 komentarze
Idealne ciasto ,pozdrawiam.
Dziękuję 🙂
Ale piękne 😉 Narobiłaś mi smaka, nie powiem 😉
Absolutnie fenomenalne ciasto =)))) Jedne z najlepszych i najsmaczniejszych jakie jadłam w życiu =)
Wilgotny, pyszny biszkopt i cytrynowy krem, który po prostu rozpływa się w ustach. Jak dla mnie idealne połączenie moich ulubionych smaków – cytryny i malin. Bardzo dziękuję za przepis =)
Bardzo się cieszę 🙂
hmm dużo piekę i wydaję mi się, że krem powinien być usztywniony żelatyną. No nie ma bata, aby serek mascarpone dał radę to utrzymać.
Ja ostatnio w zasadzie nie używam żelatyny i zdecydowanie bardziej wolę właśnie kremy usztywniane mascarpone- to moja ulubiona metoda (z drobnymi wyjątkami). Zapewniam, że 'nie oszukuję’ i ciasto w przepisie zostało wykonane tak jak opisałam 🙂 Piekę całkiem sporo i żelatyna nie jest niezbędna do usztywnienia kremu. Oczywiście każdy ma swoją metodę i można modyfikować przepisy wedle własnych upodobań do czego zachęcam 🙂 Do usztywnienia kremu można wykorzystać również śmietan-fix 😉
Ja ostatnio w zasadzie nie używam żelatyny i zdecydowanie bardziej wolę właśnie kremy usztywniane mascarpone- to moja ulubiona metoda (z drobnymi wyjątkami). Zapewniam, że 'nie oszukuję’ i ciasto w przepisie zostało wykonane tak jak opisałam 🙂 Piekę całkiem sporo i żelatyna nie jest niezbędna do usztywnienia kremu. Oczywiście każdy ma swoją metodę i można modyfikować przepisy wedle własnych upodobań do czego zachęcam 🙂 Do usztywnienia kremu można wykorzystać również śmietan-fix 😉
Coś wspaniałego. 🙂
Świetnie, dziękuję!
[…] Cytrynowy puch […]
[…] Tutaj ciasto w wersji tradycyjnej. […]
w jakiej formie pieklas? (jaka średnica?)
Tortownica o średnicy 23 cm, tak jak w przepisie (fragment o biszkopcie) 🙂
Witam czy biszkoptu nie trzeba nasaczyć czy nie będzie suchy?
Tutaj nie ma takiej konieczności z uwagi na galaretkę- biszkopt z pewnością nie będzie suchy 🙂
Witam. Wygląda smakowicie ale czy można dodać truskawki zamiast malin?
Oczywiście, polecam jednak pokroić je wcześniej na ćwiartki 🙂
Witam serdecznie, ciacho cudo, ale mam pytanie, pomimo że jest teraz sezon na wszelkie owoce,to chciała bym wiedzieć, czy można dać np mrożone maliny?
Witam, jest teraz sezon na wszelkie owoce, ale ja chciała bym wiedzieć na przyszłość,czy można dać mrożone maliny? Pozdrawiam
Oczywiście. W tej sytuacji proszę nie rozmrażać malin wcześniej- należy zamrożone ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką 🙂
Serdecznie dziękuję za odpowiedź
Ciasto wygląda apetycznie, ale do czego potrzebna ta beza? Nic w przepisie o niej nie ma, oprócz tego, że trzeba ją upiec.
Jest wyjaśnienie przed przepisem na lemon curd 😉
„Ciasto należy wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby dobrze zastygło. Przed samym podaniem przykryć bezą.”