• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2015
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Pączki z rabarbarem

3 lipca 2015

SONY DSC

Pączki latem? Czemu nie 🙂 Przepis pochodzi z programu The Big Eat , a jego autorem jest John Whaite. Program ten oglądałam rok temu, ale dopiero teraz postanowiłam wypróbować ten przepis. Pączki z rabarbarem to naprawdę świetna sprawa. Jeżeli jesteście przywiązani do jakiegoś pączkowego przepisu, możecie go tutaj użyć, a następnie nadziać dżemem i budyniem. Podawać suto obsypane cukrem pudrem 🙂

Składniki na 10 pączków:

  • 550 g mąki
  • 90 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • 240 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 40 g masła

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka dżemu rabarbarowego
  • 1 budyń na 0,5 l mleka- przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzony
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Drożdże, mleko, cukier i 100 g mąki umieścić w garnuszku lub misce, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10- 15 minut. 

Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, jajka oraz masło i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minuty. Gdy będzie gładkie i elastyczne, należy włożyć je do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 1,5 h, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, a następnie podzielić na 10 równych części*. Każdy kawałek jeszcze raz wyrobić, uformować na kształt bułeczki i odłożyć do wyrośnięcia na 1 h, do podwojenia objętości.

Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor (ok 2 minuty z każdej strony). Musimy uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, ponieważ pączki zbyt szybko się spieką, a w środku będą surowe. Dżem przełożyć do rękawa cukierniczego z długą tylką i nadziać pączki zostawiając trochę miejsca. Proces powtórzyć z budyniem. Pączki podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

*Aby wszystkie były identyczne polecam użyć wagi.

 Rośnięcie:

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

budyńdżemrabarbar
Share

Bułki  / Tłusty Czwartek

Zuzia

You might also like

Kremówka Papieska
20 maja 2020
Ciasto ucierane z prażonym rabarbarem
4 maja 2020
Tarta z rabarbarem- galette
5 czerwca 2019

Comment


Juna
6 July 2015 at 19:00
Reply

Idealne ♡



Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Murzynek Babci Halinki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2015
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...