Moja propozycja na Dzień Taty 🙂 To już trzeci na stronie sernik z ciasteczkami oreo na zimno. Malutkie mini serniczki, bardzo łatwe w przygotowaniu. Bardzo delikatne i lekkie. Jeżeli chcecie, przed podaniem możecie je jeszcze udekorować bitą śmietaną i pokruszonymi ciastkami, ale dla mnie takie bez dodatków smakują najlepiej 🙂
Tutaj znajdziecie dwa pozostałe serniczki:
Składniki na 12 mini serniczków:
- 20 ciasteczek oreo
- 400 g serka homogenizowanego lub zmielonego twarogu
- 100 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wrzątku
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami, a na dnie każdej umieścić jedno ciastko. Pozostałe 8 oreo pokroić, każde ciastko na 4 części. W misce umieścić serek lub twaróg, jogurt, cukier i ekstrakt i dokładnie zmiksować. Cienkim strumieniem wlać wystudzoną żelatynę, cały czas miksując. Dodać pokrojone oreo i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do foremek, przykryć folią i schować do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego!!! 🙂
6 komentarzy
Jejku, jakie urocze 😉
Jaka jest średnica papilotek?
I wysokość?
Klasyczne papilotki jak do babeczek- średnica ok 6 cm, wysokość 3 cm
Pozdrawiam !
a jak jest później z wyjmowaniem serniczków z tych papilotek? odkleja się masa bez problemu? czy lepiej robić w silikonowych?
Masa odchodzi bez problemu 🙂