Składniki na warstwę truskawkową:
- 600 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 łyżeczek żelatyny, rozpuszczonych w 1/2 szklanki wrzątku (według instrukcji na opakowaniu)
- 300 g truskawek, umytych i odszypułkowanych
- 200 ml śmietany kremówki, schłodzonej
Składniki na białą warstwę:
- 200 g jogurtu greckiego
- 150 g serka śmietankowego typu: philadelphia, almette itp
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny, rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzątku (według instrukcji na opakowaniu)
Truskawki miksujemy blenderem na puree. Dodajemy do nich jogurt grecki i cukier puder, dokładnie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy truskawkowej i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za białą masę. Jogurt, serek śmietankowy i cukier wkładamy do miski, mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko miksujemy. Przekładamy na warstwę truskawkową i zostawiamy sernik na minimum 10 godzin w lodówce, aby dobrze stężał. Najlepiej na całą noc.
Smacznego!!! 🙂
5 komentarzy
Pysznica ;- )
Poproszę kawałek 🙂
Jaki piękny 🙂
[…] ten sernik? Dzisiaj prezentuję Wam jego uproszczoną wersję. Sernik jest bardzo lekki i […]
[…] i klasyczne wykończenie- truskawki i galaretka. To połączenie tych dwóch ciast (torcik i sernik, które zrobiły furorę) w formie tarty […]