• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2015
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Ciastka francuskie inaczej (z tostera)

16 maja 2015

SONY DSC

Przepis ten od początku bardzo mnie zaintrygował. Natknęłam się na niego w książce . Czy to się może udać? Jak będzie smakować? Czy się upiecze? W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania zaczęłam przeszukiwać różne strony internetowe i niestety się zawiodłam. Nic a nic na ten temat… W końcu zdecydowałam się spróbować! Nie żałuję 🙂 Wyszły pyszne rożki z ciasta francuskiego, z fantastycznym jabłkowym nadzieniem- klasyk! Najlepsze posypane cukrem pudrem. Koniecznie wypróbujcie 🙂

Składniki na 8 rożków:

  • 275 g ciasta francuskiego (tradycyjne opakowanie)
  • 1 jabłko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 limonka (ewentualnie cytryna)

Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w cienkie półplasterki.

Włączyć toster. Na początku z ciasta francuskiego wykroić 4 prostokąty  o wymiarach 10 cm x 12 cm (takie są wymiary wnętrza mojego tostera). Na dwóch  z nich ułożyć jabłka zostawiając 1 cm odstępu od krawędzi. Jabłka pokropić sokiem z limonki i posypać startą skórką oraz 2 łyżeczkami cukru. Zostawiony odstęp przy krawędziach posmarować subtelnie wodą. Ciastka z jabłkami przykryć 2 pozostałymi prostokątami i docisnąć na krawędziach.

Ciastka umieścić w nagrzanym tosterze i piec do zarumienienia 10- 15 minut. Wyciągnąć, przeciąć na pół (jak tosty) i zostawić do wystudzenia. Gdy pierwsza tura ciastek będzie gotowa powtarzamy proces z drugą połową ciasta.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂


4

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

ciasto francuskiejabłkalimonka
Share

Ciasteczka  / Ciasto francuskie  / Szarlotki i jabłeczniki

Zuzia

You might also like

Rolada z jabłkami
13 października 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Ciasteczka serowe z jabłkiem (3 składniki)
11 maja 2020

6 komentarzy


Ervisha
16 May 2015 at 18:36
Reply

Robiłam tak samo… szybko i smacznie 😉 wydaje mi sie tez ze i oszczędniej 😉



    Zuzia
    16 May 2015 at 18:50
    Reply

    Na pewno oszczędniej 🙂

Kama
17 May 2015 at 11:25
Reply

Niesamowite! !!Zrobiłam je dzisiaj i mogę nadziwić się jakie dobre!!!!
Nigdy nie wpadlabym na taki pomysł 🙂 🙂



    Zuzia
    17 May 2015 at 13:33
    Reply

    Dokładnie 😉

Julka
22 May 2015 at 13:34
Reply

Właśnie zjadlam pierwszego 'tosta’ i poparzylam sobie jezyk 😀 świetny pomysł 😀



    Zuzia
    22 May 2015 at 15:06
    Reply

    Hahaha ja też jadłam jeszcze na gorąco 🙂

Skomentuj Zuzia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2015
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...