Przepis ten od początku bardzo mnie zaintrygował. Natknęłam się na niego w książce . Czy to się może udać? Jak będzie smakować? Czy się upiecze? W poszukiwaniu odpowiedzi na te pytania zaczęłam przeszukiwać różne strony internetowe i niestety się zawiodłam. Nic a nic na ten temat… W końcu zdecydowałam się spróbować! Nie żałuję 🙂 Wyszły pyszne rożki z ciasta francuskiego, z fantastycznym jabłkowym nadzieniem- klasyk! Najlepsze posypane cukrem pudrem. Koniecznie wypróbujcie 🙂
Składniki na 8 rożków:
- 275 g ciasta francuskiego (tradycyjne opakowanie)
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 limonka (ewentualnie cytryna)
Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w cienkie półplasterki.
Włączyć toster. Na początku z ciasta francuskiego wykroić 4 prostokąty o wymiarach 10 cm x 12 cm (takie są wymiary wnętrza mojego tostera). Na dwóch z nich ułożyć jabłka zostawiając 1 cm odstępu od krawędzi. Jabłka pokropić sokiem z limonki i posypać startą skórką oraz 2 łyżeczkami cukru. Zostawiony odstęp przy krawędziach posmarować subtelnie wodą. Ciastka z jabłkami przykryć 2 pozostałymi prostokątami i docisnąć na krawędziach.
Ciastka umieścić w nagrzanym tosterze i piec do zarumienienia 10- 15 minut. Wyciągnąć, przeciąć na pół (jak tosty) i zostawić do wystudzenia. Gdy pierwsza tura ciastek będzie gotowa powtarzamy proces z drugą połową ciasta.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
6 komentarzy
Robiłam tak samo… szybko i smacznie 😉 wydaje mi sie tez ze i oszczędniej 😉
Na pewno oszczędniej 🙂
Niesamowite! !!Zrobiłam je dzisiaj i mogę nadziwić się jakie dobre!!!!
Nigdy nie wpadlabym na taki pomysł 🙂 🙂
Dokładnie 😉
Właśnie zjadlam pierwszego 'tosta’ i poparzylam sobie jezyk 😀 świetny pomysł 😀
Hahaha ja też jadłam jeszcze na gorąco 🙂