Mazurki zjedzone? To mam dla Was coś nowego 😉 Dwuwarstwowy sernik na zimno. Chrupiący spód i boki, warstwa sernika o smaku oreo i klasyczna, kremowa, sernikowa na wierzchu. Idealny sernik dla wielbicieli oreo!
Ja moje ciasto zrobiłam w formie do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 23 cm i wysokości 3 cm, ale jeśli takiej nie macie, możecie je spokojnie zrobić w tortownicy o takiej samej średnicy. Zapraszam 🙂
Spód ciasteczkowy:
- 20 całych ciasteczek oreo zmielonych na ‘mokry piasek’
- 60 g masła
Wykonanie:
Masło roztopić i dokładnie wymieszać z oreo. ‚Mokry piasek’ wysypać do formy i lekko przyklepać, formując spód i boki. Schować do lodówki na 30 minut.
Masa ciasteczkowa:
- 8 całych ciasteczek oreo zmielonych na ‘mokry piasek’
- 250 g mielonego twarogu
- 125 ml śmietany kremówki (1/2 szklanki)
- ¼ szklanki cukru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić. Twaróg wymieszać z cukrem i pokruszonymi ciastkami. Do masy dodać ubitą śmietanę i całość wymieszać.
Masę przełożyć na schłodzony spód, wyrównać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 h.
Masa serowa:
- 500 g mielonego twarogu
- 125 ml śmietany kremówki (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki cukru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę ubić. Twaróg wymieszać z cukrem i wanilią. Do masy dodać ubitą śmietanę i całość wymieszać.
Masę przełożyć na wierzch sernika i wyrównać. Przykryć folią i włożyć do lodówki na minimum 10 h.
Podawać wedle uznania.
Smacznego! 🙂
7 komentarzy
Cudnie wygląda i pewnie tak samo smakuje! Gratuluje pomysłu 😉
Dziękuję 🙂
Jest pyszny;) polecam:D
😉
Masz talent 😀 wszystko co tu zamieszczasz mam ochotę zrobić.
🙂
[…] Dwukolorowy […]