Jedne z pierwszych babeczek, które zaczęłam robić. Są szybkie w wykonaniu i przede wszystkim pyszne 😉 Ładnie wyrośnięte, puszyste i baaardzo czekoladowe (mimo braku jej dodatku). Jest to idealny przepis podstawowy na babeczki. Możecie je wypełnić czym tylko chcecie: nutellą, masą krówkową, dżemem; a do ciasta dodać np. posiekaną czekoladę. Co tylko zapragniecie 😉
PS. Idealne dla dzieci !
Składniki na 12 sztuk:
- 125 g cukru
- 125 g masła/ margaryny
- 2 jajka
- 180 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 125 ml mleka
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
Wykonanie:
Mieszamy w misce proszek do pieczenia, kakao, mąkę i kawę (jeśli dodajemy).
W innej misce ubijamy masło/ margarynę z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i dalej ubijamy. Do masy maślanej wsypujemy suche składniki oraz mleko i mieszamy (najlepiej łyżką) tylko do połączenia się składników).
Napełniamy foremki (ok 2/3) i pieczemy 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
Bon Appetit!!!
3 komentarze
bardzo fajnie, ze się pojawił takie podstawowy przepis 😉
😀
Ale pyyycha