• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Puszysty sernik
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Cytrynowy puch z malinami
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Profiterolki z porzeczkami

22 stycznia 2015

SONY DSC

Czyli po naszemu małe ptysie 🙂 Bardzo, bardzo słodkie i intensywnie różowe (dzięki porzeczkom). Możecie użyć ulubionego ciasta parzonego, ale jeśli takowego nie macie zapraszam do wypróbowania tego najlepszego- z przepisu mojej Mamy który prezentuję poniżej 🙂 Przyznam szczerze, że był to mój ptysiowy debiut. I wyszedł bardzo dobrze – ptysie nie opadły (czego się bardzo obawiałam)!!! Wyszły niemal idealne (najidealniejsze są robione przez Mamę!). Zapraszam 🙂

Składniki na 30 małych ciastek:

  • 60 g margaryny (1/4 kostki)
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka

Wykonanie:

Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 220°C.

Margarynę, wodę i sól umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mąką i za pomocą drewnianej łyżki szybko i dokładnie wymieszać aż masa będzie całkowicie gładka. Ciasto zdjąć z ognia i teraz uwaga: dodajemy jajka- nie oba na raz, ponieważ wyjdzie jajecznica. Najpierw dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem do uzyskania jednolitej masy, następnie proszek do pieczenia i drugie jajko ,a potem jeszcze raz dokładnie mieszamy (masa powinna wyglądać jak na obrazku).

4

I teraz najfajniejsza część 🙂 Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać krążki o średnicy ok 2,5 cm w sporych odstępach. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem ok 15- 20 minut. Jeśli profiterolki będą zbyt szybko nabierać koloru, należy zmniejszyć temperaturę do 180°C- nie otwierajcie drzwiczek, bo opadną!!! Upieczone ciastka najlepiej zostawić do wystudzenia na blaszce.

 

13

Składniki na krem i lukier:

  • 300 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
  • 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Czerwone porzeczki umieścić w garnuszku i powoli podgrzewając, doprowadzić do wrzenia. Odlać 3 łyżki soku (będą potrzebne do lukru) i odstawić. Porzeczki schłodzić.

Mascarpone, kremówkę i łyżkę cukru umieścić w misce i przez ok 1 minutę ubijać, do uzyskania gładkiej masy. Dodać porzeczki i dokładnie wymieszać. Całą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i za jej pomocą napełnić ptysie kremem.

Przygotować lukier. Cukier puder i sok porzeczkowy dokładnie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt płynna dodać jeszcze trochę cukru, a w przypadku gdy będzie za gęsta dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny.

Wierzch każdego ciastka polukrować. Smacznego !!! 🙂

12

SONY DSC

 

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

mascarponeporzeczkiśmietana kremówka
Share

Ciasta z kremem  / Ciasteczka

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020

6 komentarzy


monika
22 January 2015 at 21:07
Reply

śliczniusie 😉



    Zuzia
    22 January 2015 at 21:54
    Reply

    dokładnie 🙂

Juna
23 January 2015 at 10:06
Reply

Jakie urocze 🙂



agula
24 January 2015 at 20:26
Reply

Wow!!!!!



    Zuzia
    24 January 2015 at 20:38
    Reply

    😉

gam
13 April 2015 at 15:10
Reply

Super pomysł 🙂 🙂 🙂



Skomentuj Juna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Puszysty sernik
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Cytrynowy puch z malinami
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...