Czyli po naszemu małe ptysie 🙂 Bardzo, bardzo słodkie i intensywnie różowe (dzięki porzeczkom). Możecie użyć ulubionego ciasta parzonego, ale jeśli takowego nie macie zapraszam do wypróbowania tego najlepszego- z przepisu mojej Mamy który prezentuję poniżej 🙂 Przyznam szczerze, że był to mój ptysiowy debiut. I wyszedł bardzo dobrze – ptysie nie opadły (czego się bardzo obawiałam)!!! Wyszły niemal idealne (najidealniejsze są robione przez Mamę!). Zapraszam 🙂
Składniki na 30 małych ciastek:
- 60 g margaryny (1/4 kostki)
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie jajka
Wykonanie:
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 220°C.
Margarynę, wodę i sól umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać mąką i za pomocą drewnianej łyżki szybko i dokładnie wymieszać aż masa będzie całkowicie gładka. Ciasto zdjąć z ognia i teraz uwaga: dodajemy jajka- nie oba na raz, ponieważ wyjdzie jajecznica. Najpierw dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy najlepiej mikserem do uzyskania jednolitej masy, następnie proszek do pieczenia i drugie jajko ,a potem jeszcze raz dokładnie mieszamy (masa powinna wyglądać jak na obrazku).
I teraz najfajniejsza część 🙂 Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać krążki o średnicy ok 2,5 cm w sporych odstępach. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika i piec z termoobiegiem ok 15- 20 minut. Jeśli profiterolki będą zbyt szybko nabierać koloru, należy zmniejszyć temperaturę do 180°C- nie otwierajcie drzwiczek, bo opadną!!! Upieczone ciastka najlepiej zostawić do wystudzenia na blaszce.
Składniki na krem i lukier:
- 300 g czerwonych porzeczek (mogą być mrożone)
- 3/4 szklanki schłodzonej śmietany kremówki + 1 łyżka cukru pudru
- 125 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Czerwone porzeczki umieścić w garnuszku i powoli podgrzewając, doprowadzić do wrzenia. Odlać 3 łyżki soku (będą potrzebne do lukru) i odstawić. Porzeczki schłodzić.
Mascarpone, kremówkę i łyżkę cukru umieścić w misce i przez ok 1 minutę ubijać, do uzyskania gładkiej masy. Dodać porzeczki i dokładnie wymieszać. Całą masę przełożyć do rękawa cukierniczego z długą końcówką do nadziewania i za jej pomocą napełnić ptysie kremem.
Przygotować lukier. Cukier puder i sok porzeczkowy dokładnie utrzeć, jeśli masa będzie zbyt płynna dodać jeszcze trochę cukru, a w przypadku gdy będzie za gęsta dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny.
Wierzch każdego ciastka polukrować. Smacznego !!! 🙂
6 komentarzy
śliczniusie 😉
dokładnie 🙂
Jakie urocze 🙂
Wow!!!!!
😉
Super pomysł 🙂 🙂 🙂