• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Makaroniki

17 stycznia 2015

SONY DSC

Praktyczne informacje takie jak historia, czy właściwości zdrowotne makaroników (a jakże!) znajdziecie tutaj. W tym przepisie, jako iż jest on pierwszym na blogu napiszę kilka rad, które przydadzą Wam się w makaronikowej przygodzie. 

To była ta informacyjna część, a teraz moje odczucia jako debiutantki 🙂 Makaroniki, które Wam prezentuję są piątymi, które w tym tygodniu upiekłam. Pierwsze były super i zostały bardzo szybko zjedzone (65 pojedynczych muszelek!), drugie wyszły zbyt bezowate… miały charakterystyczną stópkę, ale wyrosły zbyt kulkowato i popękały na wierzchu  (co nie znaczy, że nie były pyszne)- to przez zbyt gęstą konsystencję końcową masy 🙂 Z trzecich wyszły pyszne kakaowe ciasteczka amaretti (kiedyś zamieszczę właśnie ten przepis)- nie chciałam, aby masa znów była zbyt gęsta więc dla odmiany wyszła za rzadka  🙂 No i za czwartym razem w końcu wyszły idealne, a za piątym udało mi się zrobić zdjęcia 🙂

Składniki:

  • 60 g białek w temperaturze pokojowej (z ok 2 jajek, mogą być wcześniej mrożone)
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 60 g mielonych migdałów*
  • 120 g cukru pudru

Wykonanie:

Przygotować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na papierze najlepiej narysować ołówkiem koła o 3 cm średnicy- dzięki temu makaroniki będą identyczne.

Migdały i cukier puder przesiać,a następnie odstawić.

W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i  powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) dodajemy cukier (30 g), dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy resztę składników i mieszamy okrężnymi ruchami, najlepiej za pomocą silikonowej lub drewnianej łyżki. Mieszamy dość długo, aż masa będzie gładka, a z łyżki będzie spływała grubą, gęstą strużką (jeśli macie wątpliwości co do konsystencji, przeczytajcie  moje rady)

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę w postaci małych krążków. Następnie odłożyć makaroniki na minimum 30 minut do podeschnięcia.

Po tym czasie możemy zabrać się za pieczenie makaroników. Do nagrzanego do 150 ºC piekarnika wstawić blachę i piec makaroniki przez 12- 15 minut. Upieczone makaroniki zostawić do wystudzenia, a następnie delikatnie zdjąć z papieru i poukładać parami. Praktycznie zaraz po wystudzeniu możemy przełożyć kremem lub zjeść 'na sucho’ 🙂

Nadzienie:

  • 125 g serka mascarpone
  • 125 g nutelli (można użyć również lemon curdu)

Wykonanie:

Mascarpone i nutellę wymieszać do gładkości.

* Ja używam całych migdałów w łupinkach- zalewam je wrzątkiem, zostawiam na kilka minut, następnie obieram i miksuje na „mączkę”. Możecie użyć już obranych migdałów- w płatkach lub słupkach. Zaoszczędzicie czas na obieraniu i wystarczy je zmiksować.

Moje rady:

  1. Dokładnie odmierzcie składniki!
  2. Pamiętajcie o dokładnym ubiciu białek- cukier dodajemy dopiero wtedy, gdy białka są sztywne.
  3. Nie mieszajcie zbyt długo 🙂 Możecie zrobić prosty test- jeśli uważacie, że masa jest już gotowa, za pomocą łyżki zróbcie na talerzyku kleks z ciasta (wielkości przewidywanego makaronika) jeśli w ciągu 10 s jego powierzchnia się wyrówna, czyli będzie gładka ciasto jest gotowe. Jeśli nie należy jeszcze chwilę pomieszać.
  4. Jeżeli masa była zbyt płynna- zbyt szybko się rozlała, a po upieczeniu nie ma charakterystycznej 'stópki’ nie przejmujcie się, amaretti są pycha 🙂
  5. Smacznego 🙂

1

121

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

mascarponemigdaływykorzystanie białek
Share

Bezy  / Ciasta z kremem  / Ciasteczka

Zuzia

You might also like

Ciasto z lekką pianką, malinami i kruszonką
9 kwietnia 2019
Styropian z wiśniami (śmietanowiec)
12 listopada 2018
Nakrapiane makaroniki
5 lutego 2018

7 komentarzy


aga
18 January 2015 at 14:59
Reply

Gratulacje!!! Piękne wyszły!!!



r3ni
19 January 2015 at 07:12
Reply

świetny tekst



Juna
19 January 2015 at 15:05
Reply

Ja dzis również zrobiłam pierwsze makaroniki z Twojego przepisu i wyszły pyszne 😀 polecam!!!



gin
20 January 2015 at 19:48
Reply

Prześliczne 🙂



Małgośka
10 March 2015 at 18:22
Reply

Hmm… Autor dobrze to przemyślał?



Makaroniki truskawkowe » Najlepsze Smakołyki
10 May 2016 at 16:39
Reply

[…] Te makaroniki wymagają termometru cukierniczego- dzięki temu są bardziej niezawodne, jeśli jednak go nie posiadacie, to można skorzystać z tego przepisu. […]



Makaroniki karmelowe » Najlepsze Smakołyki
16 May 2016 at 16:46
Reply

[…] dzięki temu są bardziej niezawodne, jeśli jednak go nie posiadacie, to można skorzystać z tego przepisu i zastąpić migdały orzeszkami […]



Skomentuj Juna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2015
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    262728293031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...